U okviru programa ErasmusDays UNSA u oktobru organizira informativnu sesiju

U okviru programa ErasmusDays UNSA u oktobru organizira informativnu sesiju

U sklopu obilježavanja dana Erasmus programa širom Evrope (13-15. oktobra), Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu organizira informativnu sesiju na kojoj će predstaviti Erasmus+ mobilnosti, proceduru prijavljivanja i trenutno otvorene pozive. Info sesija će biti održana 13. oktobra.

- U okviru programa ErasmusDays Univerzitet u Sarajevu će 13. oktobra organizirati informativnu sesiju ErasmusDays@UNSA, te pozvati studente koji su koristili stipendije ovog programa i boravili na EU univerzitetima, u svrhu promocije programa i približavanja mobilnosti drugim studentima - kazali u Odjelu za odnose s javnošću UNSA.

Kako su naglasili, ovo će ujedno biti i prilika da Univerzitet u Sarajevu najavi svoje događaje: Staff week i 12. sajam stipendija, te predstavi aktivnosti koje svakodnevno radi na promociji ovog programa. 

Prošle godine Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je organizirala treninge za obuku osoblja sa naših partnerskih univerziteta, online sajam stipendija i uobičajene razmjene studenata, nastavnika i saradnika.

Kada je u pitanju mobilnost studenata, nastavnika i saradnika prema evidenciji Univerziteta u Sarajevu, u toku akademske 2021/2022. godine 384 studenta, nastavnika i saradnika i osoblja univerziteta su boravila na partnerskim univerzitetima, a Univerzitet u Sarajevu je ugostio 251 studenta, nastavnika i saradnika.

Program ErasmusDays podrazumijeva organizaciju različitih događaja kojima se obilježavaju, promoviraju i stavljaju u fokus mogućnosti Erasmus programa. Ovo međunarodno obilježavanje zasnovano je na jednostavnom konceptu: tokom tri dana promovisati evropske vrijednosti, mobilnosti i rezultate Erasmus+ projekata.

Ovo obilježavanje se organizira 6. godinu za redom, a prošle godine je organizirano 5.670 događaja u 67 zemalja svijeta, a među učesnicima je bio i Univerzitet u Sarajevu.

Erasmus+ je EU program kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi.Njegov proračun iznosi oko 26,2 milijarde eura. To je gotovo dvostruko više nego što je bilo dodijeljeno za prethodni program (2014-2020). Program za razdoblje 2021-2027. izrazito je usmjeren na socijalnu uključenost, zelenu i digitalnu tranziciju te promicanje sudjelovanja mladih u demokratskom životu.

Podupire prioritete i aktivnosti u okviru europskog prostora obrazovanja, Akcijskog plana za digitalno obrazovanje i Programa vještina za Evropu. Taj program također: podupire evropski stup socijalnih prava, služi za provedbu strategije EU za mlade za razdoblje 2019-2027. te razvija europsku dimenziju u sportu.

Erasmus+ nudi mogućnosti za mobilnost i suradnju za: visoko obrazovanje, strukovno obrazovanje i osposobljavanje, školsko obrazovanje (uključujući rani i predškolski odgoj i obrazovanje), obrazovanje odraslih, mlade i sport. 

federalna.ba/Fena

Erasmus+ ErasmusDays UNSA
Državnost BiH kroz historiju UNSA
0 23.11.2022 19:34
UNSA Dejan Milošević Izudin Džafić Almir Badnjević
0 21.10.2022 18:57
UNSA Nerzuk Ćurak promocija knjige Univerzitet u Sarajevu Rifat Škrijelj Sadudin Musabegović
0 19.10.2022 21:59