videoprilog Lejle Džin (Federacija danas)

U NSRS-u razmatranje seta zakona o povećanju plata

Narodna skupština RS razmatra set zakona o povećanju plata u realnom i javnom sektoru.

Radnicima u zdravstvu povećanje od šest odsto, a ostalim radnicima pet odsto, prijedlog je Vlade. Planirano je i dodatno povećanje po osnovu povećanja dohotka koji je neoporeziv. Radnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju, đačkim domovima te oblasti kulture koeficijenti su povećani do 7,7 odsto.

„One će se kretati od 45 do 50 maraka bez obzira na to da li se radi o mjestima sa najnižim koeficijentom“, kaže ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić (Ujedinjena Srpska).

Planirano povećanje opozicija ocjenjuje nedovoljnim.

„60 ili 70 posto skoro radnika radi za platu manju od prosječne palte. Baratajte ciframa kako god hoćete, narod zna kako živi“, ističe PDP-ova Jelena Trivić.

„Ako ste uspjeli da povećate plate u vrijeme pandemije i odmah nakon toga, mogli ste to uraditi i ranije“, poručuje SDS-ov Milan Radović.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković (SNSD) potvrdio je da je uz pretpostavke za povećanje plata potpisan i ugovor za nabavku dodatnih doza vakcina iz Kine: „Sa kineskim partnerima potpisali dodatni ugovor na 240.000 doza vakcina za Republiku Srpsku“.

Sjednica Kompenzacinog fonda mora biti održana narednih dana kako bi sredstva bila uplaćena, poručio je Višković.

federalna.ba

plate plaće NSRS
USK plaće zdravstveni radnici
0 22.01.2022 22:00
Milan Petković NSRS napad na Ustavni poredak
0 17.01.2022 22:57
Maciej Popowski Republika Srpska NSRS Radovan Višković
0 24.12.2021 14:56