videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

U Novom Gradu poplavljeno nekoliko kuća, u Kostajnici vanredno stanje

Vodostaji rijeka u Novom Gradu i Prijedoru i dalje su u porastu. Posebno je teška situacija u Novom Gradu, gdje je poplavljeno osam kuća i pomoćni objekti, a pojavilo se i nekoliko klizišta. Građani su u strahu, jer kiša ne prestaje da pada. U Kostajnici je proglašeno vanredno stanje.

Obilne padavine stvorile su brojne probleme stanovnicima Novog Grada. Zoran Jakšić bio je primoran da napusti svoj dom, jer je klizište koje se aktiviralo u blizini njegove kuće pomjerilo pomoćni objekat i prijeti  urušavanju kuće.

"Ne mogu da spavam u svojoj kući. Direktor Republičke civilne zaštite je jučer bio ovdje i rekao mi je da tu ne smijem spavati, s obzirom na to da sam životno ugrožen. Spavam po komšiliku", priča on.

Najkritičnija situacija je u dolini Japre, gdje je poplavljeno osam kuća i nekoliko pomoćnih objekata. Nadležne službe su na terenu. Prate situaciju i, kako kažu, na raspolaganju su ugroženima.

"Dobro je da naša prepupna stanica radi s obje pumpe, tako da održavamo nivo podzemnih voda. Otežavajuće je da u Osnovnoj školi ‘Sveti Sava’ ispumpavamo taj dio podzemnih voda", kaže Miroslav Drljača, komandant Štaba za vanredne situacije Novi Grad.

"Situacija je pod kontrolom. Sve službe su aktivne. Zajedno s načelnikom pratimo situaciju i dostavljamo sve što može da pomogne, u pogledu pumpe i isusivača", navodi Milan Novitović, v.d. direktora Republičke uprave Civilne zaštite.

U porastu je i vodostaj rijeke Sane u Prijedoru, koji je oko 15 h iznosio 440 centimetara. Vodostaji rijeka na području regije Prijedor u konstantnom su porastu. Prognoza vremena nije optimistična, najavljene su nove padavine, tako da se može očekivati i dalji rast vodostaja.

U Prijedoru je u prekidu i saobraćaj prema Bišćanima.

"Kad je u pitanju grad Prijedor, zaplavljeno je nekoliko kuća u Raškovcu, voda nije ušla u njih. Rijeka Miloševica je u svom koritu i nije se izlila", kaže Miroslav Krneta, šef odsjeka Civilne zaštite Prijedor.

U Kozarskoj Dubici rijeka Una raste u prosjeku tri centimetra po satu, a u porastu su i bujični potoci. Za sada nema poplavljenih kuća. U Kostajnici su poplavljene vikendice i nekoliko pomoćnih objekata.

federalna.ba

Novi Grad Prijedor Kostajnica poplave
poplave poplava Doboj Milorad Dodik Željka Cvijanović
0 06.06.2024 19:46
Njemačka poplave
0 03.06.2024 14:03
Dan bijelih traka Prijedor Benjamina Karić
0 31.05.2024 21:03
Dan bijelih traka Prijedor
0 31.05.2024 20:28