U nasilnim protestima zbog presude opozicionom lideru u Senegalu ubijeno devet osoba
(Izvor: Ilustracija/ FILE)

U nasilnim protestima zbog presude opozicionom lideru u Senegalu ubijeno devet osoba

Najmanje devet osoba je ubijeno u protestima, a javna i privatna imovina našla se na meti vandala u Senegalu nakon što je opozicioni lider Ousmane Sonko osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije mladih, rekao je ministar unutrašnjih poslova Antoine Felix Diome.

Policija je u četvrtak naveče upotrijebila suzavac da bi rastjerala nasilne proteste koji su izbili u glavnom gradu Dakaru i drugim gradovima nakon što je osuđen Ousmane Sonko, predsjednik stranke PASTEF-Patrioti.

Vlada je suspendovala društvene mreže da bi kontrolisala i održavala red i zakon u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je na konferenciji za novinare u Dakaru da se devet smrtnih slučajeva dogodilo u Dakaru i južnom gradu Ziguinchoru. Nije naveo imena žrtava ni opisao okolnosti njihove smrti.

Ministarka pravde Ismaila Madior Fall rekla je lokalnim medijima da Sonko može biti uhapšen u bilo kojem trenutku.

Sonko je optužen za silovanje i prijetnje smrću Adji Sarr, zaposlenici kozmetičkog salona u Dakaru 2021. godine.

Lider opozicije je negirao optužbe i dva puta je bojkotovao suđenje, 16. i 23. maja, međutim, sudija Višeg suda u Dakaru Issa Ndiaye odlučio je da se suđenje nastavi u odsustvu.

Sud je u četvrtak oslobodio Sonka optužbi za silovanje, ali ga je osudio na dvije godine zatvora zbog korupcije mladih, diskvalifikujući ga sa učešća u predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Sonko je bio treći na izborima 2019. godine kada je pobijedio aktuelni predsjednik Macky Sall, ali je tokom suđenja izjavio da je postupak protiv njega politički motivisan kako se ne bi kandidovao za predsjednika 2024. godine.

federalna.ba/AA

Senegal protesti