U napadu ruskih dronova ubijen vozač, oštećena žitna infrastruktura
(Izvor: Fena/Ukrinform)

U napadu ruskih dronova ubijen vozač, oštećena žitna infrastruktura

Jedan vozač je poginuo, a žitna infrastruktura oštećena je u napadu ruskih dronova na ukrajinsku žitnu infrastrukturu u blizini Dunava, sapćio je u četvrtak guverner Odeske oblasti.

Guverner je kazao da je napad dronom trajao više od dva sata tokom noći i da je većina oborena, a neki su se probili, oštetivši zgradu za skladištenje, lift i kamione.

Ukrajinske luke na Dunavu postale su ključna arterija za ogromne količine izvoza žitarica iz zemlje dok Rusija blokira Crno more od invazije na svog susjeda u februaru 2022.

Rusija je u augustu i septembru pogodila infrastrukturu luke na Dunavu valovima napada bespilotnim letjelicama, ali je posljednji napad tokom noći uslijedio nakon nedavnog zatišja.

Posljednji napad prvi je na objekte na Dunavu od 21. novembra.

Zračne snage Ukrajine saopćile su da je ukupno 18 bespilotnih letjelica Shahed lansirano na južnu oblast Odese i oblast Hmeljnicki, koja se nalazi na zapadu Ukrajine.

Petnaest dronova oborili su raketni sistemi protivzračne odbrane i pokretne borbene grupe, saopćile su zrakoplovne snage, prenosi Reuters.​

federalna.ba/Fena

dronovi žito Ukrajina