videoprilog Anele Vejzović (Federacija danas)

U Mostaru otvoreno Udruženje roditelja djece s invaliditetom „Svjetlost“

Udruženje roditelja djece s invaliditetom „Svjetlost“ otvoreno je u Mostaru. Cilj udruženja je isključivo borba za prava djece u ovom gradu ali i šire. Položaj djece s invaliditetom u Bosni i Hercegovini daleko je ispod standarda koji su zagarantovani Evropskom konvencijom o pravima djeteta.

U Udruženju Svjetlost smatraju da su potrebne izmjene i dopune Zakona o dječijem dodatku kako bi djeca s invaliditetom ostvarivala prava na dječiji dodatak bez imovinskog cenzusa.

"Doneseno je to da djeca bez obzira na svoj invaliditet podliježu imovinskom cenzusu, što znači da po članu obitelji ako taj imovinski cenzus prelazi 217 KM, ta djeca nemaju pravo. Do sada na kantonalnom nivou kada smo imali dječiji dodatak to nije bio slučaj, međutim sa federalnim zakonom je to izmijenjeno, jer sada u kućne prihode ubrajaju čak i dječiju invalidninu, tuđu njegu i ortopetski dodatak", pojašnjava Alisa Bajgorić, predsjednica Udruženja Svjetlost. 

Majka djevojčice sa rijetkim sindromom Elma Zlomužica kazala je da njeno dijete ne podliježe pravu na ortopedska pomagala. U svakodnevnom životu susreću se sa diskriminacijom u svim oblastima društva.

"Tako i djeca koja idu u redovne škole susreću se sa jako puno diskriminacije, zlostavljanja, maltretiranja, da su na kraju roditelji prisiljeni da prebacuju dijete u specijalne ustanove. Tako i u zdravstvu, nama su sva vrata apsolutno zatvorena."

Udruženje trenutno ima oko 40 članova. Kako su kazali, pored finansijske nedostaje i emocionalna podrška. Roditelji koji prolaze slične situacije sa svojom djecom najbolje razumiju jedni druge i na taj način će udruženje imat veliki doprinos za njih.

"Meni lično ovo udruženje jako puno znači, daje vjetar u leđa da krenemo dalje, pogotovo ovim novim roditeljima koji su na početku toga svoga putovanja, koji su tek dobili dijagnozu, mislim da će im jako puno pomoći mi koji imamo malo duži staž u tome svemu", dodaje Elma.

Iz Udruženja Svjetlost kažu da nisu zadovoljni odnosom Vlade HNK i grada Mostara koji se se oglušili na njihove zahtjeve, te da nisu dobili odgovor na otvoreno pismo koje su poslali još prije četiri mjeseca. Trenutno na raspolaganju imaju jednu prostoriju koju tek opremaju. Udruženju planiraju pridružiti psihologe, logopede i fizijatre koji bi bili prvi koji će pružiti pomoć djeci i roditeljima.

federalna.ba

Mostar Udruženje roditelja djece s invaliditetom svjetlost