videoprilog Rosande Zovko (Federacija danas)

U Mostaru održan sedmi međunarodni Strip vikend

U Mostaru je, u organizaciji Kluba Mostrip, održan sedmi međunarodni Strip vikend, koji je okupio autore iz šest europskih zemalja. Cilj je popularizirati strip kulturu, upoznati se s najnovijim trendovima svjetske strip umjetnosti, ali i promovirati domaće autore.

Naglasak ovogodišnjega Strip vikenda Mostar bio je na interakciji posjetitelja i gostiju preko tribina, predavanja, izložbi i predstavljanja najnovijih izdanja bosanskohercegovačkih izdavača. I ovoga puta su organizirane radionice za mlade autore. Lana je među nagrađenima za svoj strip o superjunaku.

"Došla sam iz Uskoplja, volim crtati i zbog toga sam se prijavila na natjecanje. Super heroj je pola robot, pola čovjek i čuje nekoga da zove u pomoć", priča Lana Šipić, polaznica strip radionice.

Strip je medij koji pruža veliku mogućnost umjetničkog izražavanja, ali još postoje neopravdane predodžbe o stripu kao šundu ili marginalnoj literaturi, kazali su u Klubu Mostrip. Stoga im je cilj kroz ovakva druženja strip autora pokazati bogatu europsku strip scenu te najnovija izdanja i trendove .

"Posjećenost je sve veća, interesovanje za strip je nevjerovatno poraslo, toliko mladih, toliko novih fanova koji crtaju, pišu stripove tako je apsolutno oduševljenje festivalom", naglašava strip umjetnik Filip Andronik.

"Malo smo proširili broj inozemnih gostiju, dakle idemo da nam raste broj inozemnih gostiju. Ove godine ih imamo devet, što iziskuje veću organizaciju, pa i pomoć. Ove godine nas je Ambasada Italije podržala, imamo goste iz Italije, Francuske, Njemačke, BiH, Srbije, CG, Hrvatske", naveo je Dubravko Šimić, predsjednik Kluba Mostrip.

Od ukupno 22 autora stripova na festivalu, njih devet su žene koje dominiraju na regionalnoj strip sceni. To su autori koji rade za prestižne talijanske, francuske i američke izdavačke kuće. Predstavljen je i rad domaćih autora, od kojih mnogi bilježe značajne međunarodne suradnje. Ljubitelji stripa mogli su vidjeti ponudu najnovijih stripova, ali i prisjetiti se junaka svoga djetinjstva.

federalna.ba

Mostar Strip vikend Mostrip
Mostar aktivisti borba protiv korupcije
0 08.12.2022 15:30
Christian Schmidt Saborna crkva Mostar
0 08.12.2022 12:06
Partizansko spomen groblje obnova Partizanskog groblja Mostar Mario Kordić
0 07.12.2022 18:25