U Mostaru obilježeno 466 godina od osnivanja Karađoz-begove medrese
(Izvor: Fena/Karađoz-begova medresa/Mirza Garib)

U Mostaru obilježeno 466 godina od osnivanja Karađoz-begove medrese

Karađoz-begova medresa u Mostaru obilježila je 466 godina od osnivanja i 28 godina od reaktiviranja svog rada, a obilježavanje ovog značajnog datuma upriličeno je u atriju Karađoz-begove medrese, dok su svečani program izveli učenici i učenice najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

Programu su prisustvovali muftija mostarski Salem-efendija Dedović, profesori, odgajatelji, uposlenici i učenici Karađoz-begove medrese, koji su se zajedno podsjetili značaja i uloge Medrese u vremenu i prostoru na kojem ona djeluje, ali i njene važnosti za mladost naroda, priopćeno je iz te škole.

Tim povodom i u tom kontekstu poruku je uputio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i diplomant prve poslijeratne generacije.

- Ovaj dan nastavak je naše bogate povijesti, tradicije, dan kada je rad Karađoz-begove medrese reaktiviran nakon 77 godina pauze. Zapravo, mi danas obilježavamo 466 godina obrazovanja koje ima u naslijeđe islamsku kulturu i tradiciju u našem gradu i gdje je tadašnja Karađoz-begova medresa bila preteča visokog obrazovanja u Mostaru i Hercegovini. Ovdje smo čuli ajete sure Alek i riječi u kojima je poziv na znanost, obrazovanje. Želio bih da nam to bude moto i vodič, da budemo jaka i institucija, ali i da budemo jaki pojedinci. Svatko od vas treba uložiti svoj maksimum kako bi bio što bolji učenik, što bolji čovjek, da hairli prođe kroz ovu školu, da hairli nastavi školovanje na nekom od univerziteta i da bude Bošnjak i Bošnjakinja koji će svoj emanet čuvanja vjere i domovine, ako Bog da, ispuniti i prenijeti na buduće generacije – poručio je direktor Tulek.

Interpretacijama medresanskih ilahija i kasida program su upotpunili članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese, dok su recitatori kroz određena obraćanja ukazali na važnost znanja.

U tom smjeru išla je i poruka mr. Salem-efendije Dedovića, muftije mostarskog i predsjednika Školskog odbora Karađoz-begove medrese.

- Na nama da tražimo znanje, da se znanošću bavimo i u nju ulažemo ako želimo opstati ovdje u Hercegovini, ako želimo opstati na ovom tlu. Velike naše nade uprte su upravo u ovu školu. Od ove škole uveliko zavisi naša kultura, zavisi naša duhovnost, zavisi naš nacionalni, jezički i kulturni identitet. Nema tko drugi ozbiljnije i savjesnije nositi baklju islama i našeg bošnjačkog dostojanstva u ovom prostoru, osim vas. Nema, zapamtite to! Zato su ova škola, njeni učenici i diplomanti budućnost našeg naroda. Budućnost našeg naroda i budućnost naše zemlje - istakao je muftija Dedović.

Muftija mostarski je nakon svečanog programa posjetio odjeljenja maturanata i učenika prvog razreda, poželjevši jednima sretno daljnje školovanje nakon Medrese, a drugima dobrodošlicu u Karađoz-begovu medresu.

Tijekom svečanog programa nagrađeni su i najbolji učenici s određenih natjecanja iz prošle školske godine, a nagrade su dobile Fatima Tipura, Amna Baralija, Fatima Šehić, Amina Kukrica i Iman Demić.

Molitvu na kraju svečanog programa proučio je profesor Šefko-efendija Tinjak, nekadašnji direktor i profesor koji je u Karađoz-begovoj medresi od prvog dana njenog reaktiviranog rada, stoji u priopćenju.

federalna.ba/Fena

466 godina od osnivanja Karađoz-begove medrese