videoprilog Kristine Marković (Dnevnik 2)

U mostarskom sokaku na Topalijeve somune se nestrpljivo čeka

Dolaskom Bajrama završen je humanitarni projekt „Somun na svaka vrata u mjesecu Ramazana“, koji je pokrenuo mostarski Merhamet. Po drugi put učešće u projektu je imao Fehmi Topali, proizvođač somuna, koji je porijeklom s Kosova. Posljednjih osam godina živi i radi u gradu na Neretvi, stoga u nastavku donosimo priču o najtraženijim somunima u ovom gradu. Pomoći ljudima u potrebi, ali i očuvati tradiciju pripreme somuna, nit je vodilja Fehmija Topalija.

„Da ljudima dođe na vrata proizvod somun za iftar. Onima koji su u mogućnosti da ga kupe ali nisu u mogućnosti da izađu, ali i onima koji ne mogu da ga kupe“, kaže Fehmi Topali. 

„Prošle godine je urađeno 11.000 somuna na području čitave Hercegovine. Trebinja, Livna, Konjica, Jablanice. Ove godine je hvala Bogu to udvostručeno, preko 20.000 somuna je podijeljeno“, pojašnjava Mithad Brkan, nekadašnji direktor regionalnog odbora Merhameta za Mostar.

U mostarskom sokaku na Topalijeve somune se nestrpljivo čeka u redovima, posebice u vrijeme ramazana. Za pripremu somuna, uz već poznate sastojke - vodu, brašno, sol i kvasac - potrebno je, kaže nam, i: 

„S ljubavlju da ga radiš i da se posvetiš normalno tom poslu. Nije isto nešto što radiš 95% ručni rad i nešto industrijski. Mi još uvijek radimo taj zanat na krušnoj peći, na drva. To je tradicija te peći, koja datira na ovim prostorima 500 godina“.

Iako postoji višestoljetna tradicija spremanja somuna u BiH, još uvijek ovaj proizvod nije brendiran.

„Nadamo se da će se to promijeniti i da ćemo mi više imati poticaja od države da očuvamo ovaj stari zanat. Da imamo vezu sa školom u kojoj ćemo praviti  još generacija , da ne izumre“, kaže on.

A da se od ovog zanata može živjeti, primjer je Topali koji planira proširiti proizvodnju i na strano tržište. Ove planove trenutačno je prekinula pandemija. No cilj je jasan- bh. somune plasirati diljem Europe,  ali i nastaviti djelovati humanitarno, jer sreća se množi dijeljenjem.

federalna.ba

Fehmi Topali Mostar somuni
Mostar ljeto Mostarsko ljeto manifestacija radio Federalni radio Radio Federacije BiH
0 19.06.2021 15:25
Mostar Delegacija EU u BiH Federalni radio
0 18.06.2021 18:05
EU Johan Sattler pomoć Mostar
0 18.06.2021 13:19
Johann Sattler Mario Kordić Salem Marić Mostar
0 17.06.2021 20:45