U Meksiku nestalo oko 2.000 migranata iz zemalja Srednje Amerike
(Izvor: Arhiva)

U Meksiku nestalo oko 2.000 migranata iz zemalja Srednje Amerike

Porodice oko 2.000 migranata koji su iz El Salvadora, Hondurasa, Nikaragve i Gvatemale krenuli na put u Sjedinjene Američke Države (SAD), tvrde da su njihovi bližnji nestali u Meksiku.

U izvještaju Federacije organizacija za zaštitu ljudskih prava u Meksiku (FMOPDH) navedeni su podaci o statusu migranata koji su zbog nasilja, nezaposlenosti i siromaštva u matičnim zemljama, krenuli na put u potrazi za boljim životom.

Podsjeća se da porodice oko 2.000 migranata koji su iz El Salvadora, Hondurasa, Nikaragve i Gvatemale krenuli u SAD, tvrde kako su njihovi bližnji nestali u Meksiku te da se nad migrantima vrši nasilje.

U izvještaju je navedeno i upozorenje kako je potrebno jačati regionalnu i međunarodnu saradnju, a u cilju zaštite migranata.

Smatraju i kako bi pozicioniranje više od 8.000 pripadnika snaga sigurnosti na sjeveru i jugu zemlje, a u cilju zaustavljanja migracija, moglo dovesti do opasnosti.

"Migranti bivaju prisiljeni na korištenje drugih ruta i izloženi nasilju organiziranih kriminalnih grupa", istaknuto je u saopćenju.

Pored toga, narko-karteli iskorištavaju to što migranti, koji hodaju nekoliko sedmica da bi došli do SAD-a, osjećaju da su u bezizlaznoj situaciji te ih iskorištavaju na teškim poslovima koje mizerno plaćaju.

Gvatemala, Honduras i El Salvador su zemlje iz kojih ljudi najviše migriraju prema SAD-u.

Američka granična služba (CBP) 2. aprila je saopćila kako je u martu broj uhvaćenih migranata koji su pokušali preći granicu između SAD-a i Meksika premašio 171.000 te da je riječ o najvećem broju od 2006. godine.

federalna.ba/AA

Meksiko migranti nestanak