videoprilog Alema Dedića (Dnevnik 2)

U Očijevu kod Bihaća uz svijeće i lampe spremaju božićnu trpezu

Na samo pedesetak kilometara od Bihaća, u selu Malo Očijevo živi dvadesetak stanovnika, uglavnom povratnika. Selo je to u kojem stanovnici nemaju osnovne uvjete za život – godinama žive bez struje, a vodu imaju samo u bunarima. Kako izgleda svakodnevnica ljudi koji u 21. vijeku žive bez struje te kako dočekuju Božić.

Mještani Očijeva se pripremaju za Božić. Braća Karanović spremaju drva za ogrjev, obići će ih prijatelji, pa mora biti toplo. U maloj kući živi njih sedam, izgradili su novu, ali još nisu uselili. Kažu, sve bi bilo lakše i podnošljivije kada bi imali struju.

“Nekako guramo, ali teško. Nemamo električne energije. Dali su nam donaciju, ali su akumulatori loši, ne drže. Stari su i za tri sata nemamo struje, a kamo li šta drugo da uključimo”, priča mještanin Gojko Karanović.

Bave se poljoprivrednom proizvodnjom. Prodaju domaće proizvode, međutim, skoro više od pola toga što proizvedu propadne.

“Propada sve. Imamo uslove da se bavimo stočarstvom, što i radimo. Ne možemo gledati TV, imati frižider, zamrzivač ni bilo šta”, ističe Dragan Karanović.

“To je jedno zlo. Držim koke, mogla bih praviti i sir, ali ne možete ništa uraditi, ništa prodati. Nema blizu prodavnice, onda kad uzmeš nemaš frižidera, narod se muči”, govore mještani Luka i Ljubica Tankosić.

Obiđu ih i političari. Istina, jednom svakih nekoliko godina. Uglavnom to bude za vrijeme predizborne kampanje, kako mještani kažu – vrijeme obećanja.

“Imamo obećanja da ćemo dobiti struju, ali ta obećanja traju već 25 godina. Sami znate kako je živjeti bez struje. U gradu ili selu nestane struje na koji sat i nastupi kolaps, smak svijeta. Živimo bez struje ovdje, borimo se i ne odustajemo”, poručuje Goran Jovičić.

Dobro došli u Očijevo, selo u kojem dvadesetak mještana ne može gledati televizor, hrana se svakodnevno kvari jer je frižider neupotrebljiv. I nakon što 20 godina slušaju pusta obećanja, kažu, svjesni su da neće dobiti struju. Jedini izvor svjetlosti dobijat će paljenjem svijeća.

A upravo uz svijeće i led lampe se priprema i božićna trpeza. Kako meso i sve ono što su pripremili ne bi propalo, to moraju odvesti do osam kilometara udaljenog Martin-Broda, koji ima struju.

Za najradosniji praznik doći će im i prijatelji drugih nacionalnosti kako bi zajedno slavili. Živjeti ovako je teško, ali ipak lijepo – jer mještani Očijeva za sebe kažu da iako nemaju puno, ipak imaju jedni druge.

federalna.ba

Očevije Bihać električna energija