U Livnu predstavljena knjiga 'Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa'
(Izvor: Fena/Facebook/BZK Preporod Livno)

U Livnu predstavljena knjiga 'Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa'

U organizaciji livanjske Bošnjačke zajednice kulture Preporod u subotu je u Livnu održana promocija knjige "Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije" autora Admira Lisice.

Obraćajući se prisutnima autor knjige govorio je o motivima i ciljevima koje je imao prilikom pisanja ovog djela.

Naglasio je važnost razumijevanja kompleksnih geopolitičkih odnosa i njihovog utjecaja na Bošnjake kako bi se bolje sagledala njihova trenutna pozicija, ali i kako bi se planirali budući koraci ka očuvanju identiteta i ostvarivanju prava.

Tokom promocije prisutni su imali priliku čuti i poseban dio vezan za procese usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u te o važnosti usvajanja ovog dokumenta, važnosti društveno političkog organiziranja Bošnjaka u posljednih 100 godina i potrebnim koracima u budućnosti na izgradnji društva u BiH.

Nakon formalnog dijela, uslijedila je diskusija u kojoj su učesnici postavljali pitanja autoru dijeleći svoja mišljenja i razmišljanja o temama koje knjiga obrađuje.

Iz Bošnjačke zajednice kulture Preporod Livno naglasili su da knjiga "Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije" predstavlja značajan doprinos razumijevanju savremenih političkih i društvenih izazova s kojima se suočava bošnjačka zajednica te da je već dobila pozitivne kritike i interes širom regije.

Predstavljanje knjige privuklo je veliki broj posjetitelja, među kojima su bili i predstavnici političkog i kulturnog života grada Livna.

federalna.ba/Fena

Livno