videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

U Livnu održana izložba suvremene slovenske grafike „Suvremeno = Svježe”

Suradnja Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno i Međunarodnim grafičkog likovnog centra iz Ljubljane rezultirala je zanimljivom izložbom suvremene slovenske grafike „Suvremeno = Svježe”. Izložba donosi pregled najnovije grafičke produkcije deset slovenskih umjetnika različitih generacija a posjetiteljima je dostupna do 31. siječnja 2023. godine.

Kroz djela deset umjetnika različitih generacija autorica putujuće izložbe „Suvremeno = Svježe”, Breda Škrjanec, donosi presjek suvremene slovenske grafike i pokazuje kako većina njih u svojoj praksi pomiče granice grafičkog medija.

"Tradicionalni grafički otisak kombiniraju npr. sa kolažima u jednom konceptualnom izrazu, znači uvijek su u proširivanju, istraživanju granica grafičkog medija zapravo. Čak u jednom konceptualnom kontekstu ti umjetnici također žele prikazati ta svoja suvremena promišljanja", ističe voditeljica Umjetničke zbirke i savjetnica FMGG Livno Željka Markov.

Budući da je Međunarodni grafički likovni centar iz Ljubljane organizator jednog od najstarijih bijenala grafike na svijetu domaćini izložbe u Livnu iznimno su ponosni na tu suradnju.

"Pokrenuvši Međunarodni trijenale 2017.g. želja nam je bila stvoriti manifestaciju na kojoj će se svake treće godine u Livnu susretati najpriznatiji grafičari iz cijelog svijeta i na taj način smo željeli Livno i Franjevački muzej napraviti grafičkim centrom regije", kazala je Dražena Džeko, ravnateljica FMGG Livno.

Domaćini izložbe smatraju kako su suradnja i uvezivanje s međunarodnim umjetničkim krugovima koji promiču grafičku umjetnost od velikog značaja i za promicanje bosanskohercegovačke grafike.

"A mnogi naši bh. umjetnici poput Dževada Hoze i Mersada Berbera su studirali na toj Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani", dodaje Markov.

Uz suvremenu vizuru grafičke umjetnosti posjetitelji su uživali i u izvedbama učenika livanjske Osnovne glazbene škole, a sama izložba zapravo je  uvertira u 3. Međunarodni trijenale grafike Livno čije su pripreme već u tijeku.

federalna.ba

Franjevački muzej galerija Gorica Livno Međunarodni grafički centar Ljubljana izložba