videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

U Livnu održan šesti turnir u uličnoj košarci – humanitarnog karaktera

S ciljem promoviranja i uvažavanja kulturne raznolikosti u Livnu je održan šesti po redu turnir u uličnoj košarci koji je već nakon prve godine poprimio i humanitarni karakter. Organizatori ovog događaja su livanjska Koalicija za borbu protiv mržnje „Uvažavanje“ i Ženski košarkaški klub Livno. Svih šest godina tu manifestaciju i popratne sadržaje podržava Misija OESS-a u BiH, a od prošle godine podržava je i Grad Livno.

Za razliku od prethodnih godina Koalicija je, umjesto košarkaških klubova iz drugih gradova, na turniru kao igrače angažirala djecu i mlade s poteškoćama u razvoju i njihove volontere. Zajedno s ostalim sudionicima promovirali su uvažavanje različitosti, kulturu mira, sport i humanost.

„I oni su presretni – evo, mi se zahvaljujemo organizatorima pa su odlučili da njih uključe kao igrače ovaj put i oni su stvarno zadovoljni i presretni i mislim da će dugo pamtiti ovaj dan“, kazala je Silva Matić, predsjednica livanjske Udruge roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Puž“.

 

I gradonačelnik Livna Darku Čondriću (HDZ BiH) ovo pričinjava veliko zadovoljstvo: „Vjerujem - i svim građanima Livna, koji su danas u velikom broju ovdje na trgu da svi zajedno podržimo uvažavanje jedni drugih, različitih i svi smo u konačnici naslonjeni jedni na druge“.

„Svake godine je sve bolje. Svake godine sam sretniji zbog ovoga, svake godine više raspoloženja dobrog je ovdje, više ljudi i, nadam se, više novaca za potrebite“, poručuje Slavko Krišto, trener ŽKK Livno.

Šarene košarkaške ekipe su igrale, a vrijedne ženske ruke članica Koalicije napravile i 'prodavale' kolačiće dobre volje.

„Marijanska vinkovska mladež, Udruženje roditelja djece s poteškoćama u razvoju, Udruženje Bistrica, Udruženje žena MIZ-a - zapravo smo se svi okupili ovdje na jednom mjestu i pokušali uraditi nešto dobro za obitelj Alčelebić iz Livna“, kazala je Ivona Mišković, članica Koalicije „Uvažavanje“.

Glazbenu potporu cijelom događaju, što je dalo i poseban ugođaj, darovala su dva benda - „Čuvari vremena“ i „Delirium“ te DJ Cobra.

„Zaista je organizacija na nivou, vrijeme - sve je na našoj strani zaista. Nadamo se da ćemo biti od velike pomoći ovoj porodici - ovaj naš mali korak da će za njih da bude zaista velik, da ćemo uspjeti da zajedno ostvarimo njihov životni san“, izjavila je mualima Merima Mustafić, iz Udruženja žena MIZ-a Livno.

A to je krov nad glavom dostojan čovjeka. Simboličnom 'kupnjom' slastice Livnjaci su dali svoj doprinos ostvarenju tog sna budući da je za manje od dva sata prikupljeno 3.053 marke koje su danas uplaćene na humanitarni račun. Tako je iz Livna još jednom odaslana poruka mira, zajedništva i suradnje.

federalna.ba

turnir košarka Livno