U Livnu obilježen Dan policije - susret predstavnika pet kantonalnih MUP-ova

Dan policije obilježen je u Livnu i to u organizaciji ministarstava unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog, Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog, Posavskog i Kantona 10. Svečanosti su prisustvovali čelnici Granične policije, ali i drugih sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini. Čestitku kolegama u Federaciji uputio je i direktor MUP-a RS-a Siniša Kostrešević.

Susret predstavnika pet kantonalnih MUP-ova bila je prigoda da se progovori o značaju policijskih struktura u očuvanju ustavnopravnog poretka svake države, zaštiti sigurnosti, života i imovine njenih građana, ali i manjku ljudskih resursa, materijalno-tehničkih sredstava, pa i zakonsko-pravne regulative. 

“U zadnjih godinu dana uputili smo na školovanje 120 djelatnika, a imamo odliv istog tolikog broja u mirovinu. Od zadnjeg dana policije do danas za radove, robu i usluge proveli smo vrijednosti javnih nabavki oko 1.300.000 KM”, naveo je Mario Lovrić, ministar unutarnjih poslova Kantona 10.

“Zbog političkih prijepora nismo imali prijem novih kadeta policajaca, mlađih inspektora neko duže vrijeme, tako da smo doista u jednom velikom deficitu policijskih službenika. Nama danas nedostaje preko 300 ljudi”, ističe Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNK-a.

“Trenutni deficit Granične policije je 600 policijskih djelatnika, s tim što treba posebno naznačiti da će u mirovinu otići još oko 270 policijskih djelatnika, pa možemo reći da bi se taj deficit u sljedećoj godini mogao povećati na 900 policijskih djelatnika”, naglasio je Mirko Kuprešaković, direktor Granične policije BiH.

“Ukupno gledano, bez obzira na sve nedostatke, slabosti, mislim da se dobro nosimo sa svim sigurnosnim izazovima, sa svim oblicima kriminaliteta i stanje sigurnosti je zadovoljavajuće”, poručuje Ivica Bošnjak, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Bila je to prigoda da se prisjeti svih onih koji u obrani domovine dali ono najvrednije.

“Imamo oko 150 poginulih. Samo u središnjoj Bosni 71 je policajac dao živote za ovo što danas imamo”, istaknuo je Josip Marić, predsjednik Udruge policajaca hrvatskih branitelja u BiH.

I to samo unutar hrvatske komponente. Stoga, i posebna poruka sa skupa u Livnu:

“Da unutar Bosne i Hercegovine i unutar svakog naroda u Bosni i Hercegovini u naše političke odnose unesemo što više znanja, a što manje ega. Jer mala pamet i veliki ego neće nas odvesti nigdje”, poručio je Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja ZHK-a.

federalna.ba

Livno Dan policije
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Livno Tomislavgrad
0 21.11.2023 14:45
Srce Livna 2023 Zlatko Dalić Livno
0 03.11.2023 17:11