U Liban stigao prvi brod s ukrajinskim žitom

Prvi brod sa žitaricama za Liban koji je isplovio iz Ukrajine u okviru sporazuma o izvozu žitarica stigao je u ponedjeljak u luku Tripoli na sjeveru Libana.

Ukrajinski ambasador Ihor Ostosh rekao je da Ukrajina nastoji spriječiti prehrambenu krizu uprkos negativnom utjecaju ruskog rata na Ukrajinu.

On je rekao da je od potpisivanja istanbulskog sporazuma iz ukrajinskih luka izvezeno oko 1,6 miliona tona žitnih proizvoda.

Istakao je da u luku Odessa stiglo 220 brodova kako bi transportovali ukupno 500 miliona tona žitarica, uglavnom u zemlje Bliskog istoka i Afrike.

Predsjednik luke Tripoli Ahmed Tamer je rekao da je Ukrajina stala uz Liban te da izvozi žitarice u ovu arapsku državu uprkos poteškoćama kroz koje zemlja prolazi zbog rata s Rusijom.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji nadgledaju pošiljke.

federalna.ba/AA
Liban Ukrajina žitarice