videoprilog Berine Pašalić (Dnevnik 1)

U koordinaciji BNP-a Zenica realizovana još jedna Noć teatra

Kulturne ustanove širom naše zemlje jučer su učestvovale u jedinstvenoj evropskoj kulturnoj manifestaciji koja slavi pozorište. Dvanaestu godinu zaredom u koordinaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica uspješno je realizirana Noć teatra.

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica Noć teatra su, osim večernje izvedbe te koncerta Ludviga van Bethovena u izvedbi Antagiana i Kamernog gudačkog kvarteta Zenica, obilježile čak dvije izvedbe predstave za djecu i mlade Talas hladnog vremena, čime grade nove generacije ljubitelja pozorišta.

"Došli smo iz Tešnja, neka djeca vide šta je pozorište. Neka znaju šta je razlika između kina i pozorišta. Rijetko nam dođu neke, imamo pozorišne predstave, ali eto, iskoristili smo priliku da dođemo u Zenicu", izjavila je Indira Galijašević. 

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović zadovoljan je posjetom: "Posjeta je bila jako dobra, kao i svake godine, jako smo zadovoljni svim onim što se događalo oko Noći teatra, velikim brojem učesnika i raznovrsnim programima koje su institucije ponudile da prikažu uoči ovogodišnje Noći teatra."

Ove godine ponuđeno je 38 programskih sadržaja širom BiH koji su, osim online pozorišno-dokumentarne izložbe u organizaciji Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, izvedeni i pred publikom. Najveći broj sadržaja obuhvatile su pozorišne predstave, izjavio je Denis Krdžalić, izvršni producent manifestacije: "Jedan bogat programski sadržaj. Pored toga imamo i koncerte i promocije knjiga i poz. Dok. Izložbe i usistinu mislim da nema ni jednog projekta u BiH, kulturnog projekta gdje toliko kulturnih ustanova učestvuje iz godine u godinu."

Poseban značaj Noći teatra ogleda se u otvaranju vrata pozorišta za publiku i iza scene upoznajući ih na taj način s bogatstvima i svime onim što čini pozorišni organizam.

federalna.ba

BNP Zenica Noć teatra
BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica Zenica
0 26.02.2024 21:18
BNP Zenica projekat Feminističko čitanje klasika
0 21.02.2024 08:08
BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica Miroljub Mijatović
0 13.01.2024 11:02