videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Nedavni požar aktualizirao problem loše protupožarne zaštite u konjičkim soliterima

U tri solitera u Konjicu više je od 220 domaćinstava. Svaki ima po 14 katova i samo po pet protupožarnih aparata. Nedavni požar u jednom od solitera ponovno je aktualizirao problem nedostatka protupožarne opreme u ta tri solitera koja za vatrogasce predstavljaju, kako kažu, noćnu moru. Napokon će se početi s rješavanjem ovog problema, te su Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica i komunalna inspekcija zadužili upravitelja – Invest group, da ispoštuje zakonske obveze i unaprijedi protupožarnu zaštitu.

Amra Mušinović-Husić stanarka je jednog od konjičkih solitera i svjedoči o lošem stanju s protupožarnom zaštitom, a što je ponovno aktualizirao nedavni požar u njezinoj zgradi.

"Upravitelj zgrade nije odradio svoj dio posla. Nemamo protupožarni aparat na svakom spratu. Imamo tri solitera, 14 spratova. U svakom soliteru je po pet protupožarnih aparata, a pri tom su zaključani u metalne kutije. Tako da mi kao što smo imali slučaj nedavno požara, možemo samo stajati i gledati u taj zaključani aparat."

Nema niti razvedene hidrantske mreže, hidrantske cijevi ako i imaju, zaključane su. Ne može se doći ni do postrojenja kako bi se u slučaju požara isključila struja. Sve to vatrogascima predstavlja ogroman problem tim više jer zgradi mogu pristupiti samo s magistranle ceste M-17 zaustavljajući promet. Na nedavnom sastanku upravitelju je naloženo rješavanje problema s protupožarnom opremom, ali i takozvanim „suhim putem“.

"Zadali smo neki rok, otprilike godinu dana, za sve što smo dogovorili iz razloga što nabavka opreme dolazi u koliziju s onim što narod misli. Mi smo nabavljali aparate, hidrante. Međutim, imali smo dosta učestale krađe i to je jedan od većih problema", kaže Nedim Idrizović, direktor Invest group doo Konjic.

Ipak, dio odgovornosti snose i sami stanari. Neki od njih ventilacijske otvore koriste kao dimovod, a drva i druge zapaljive stvari drže u haustorima, što dodatno otežava posao vatrogascima.

"Održali smo sastanak s predstavnicima etažnih vlasnika gdje je bio jedan od zaključaka da oni održe sastanak sa svim etažnim vlasnicima kako bi na određeni način zajedno na najmanju moguću mjeru sveli predmete koji se nalaze u stubištima, drva i sve ostalo da to oni uklone", ističe komunalni inspektor Grada Konjica Jasmin Hodžić.

"Mi smo prihvatili na sebe kao PVJ da ćemo u mjesecu maju organizovati obuku za sve stanare solitera 1, 2 i 3, da ćemo im izvršiti obuku za početno gašenje požara i na koji način trebaju postupiti ako se desi požar u navedenim soliterima", rekao je Nedim Makan, stručni saradnik za vatrogastvo i protupožarnu zaštitu Grada Konjica.

Upravitelj se žali i da svi stanari ne plaćaju troškove održavanja, te da nemaju novac za skupe zahvate. Ove koji plaćaju, kažu nam, to nije briga i ne žele ispaštati zbog nemarnosti drugih.

"To nije naš problem. Postoje mehanizimi kako da se potražuju sredstva koja im se duguju, zašto da se ne pojačaju tužbe prema onima koji ne plaćaju. Mi za to ne treba da odgovaramo", poručuje Amra Mušinović-Husić.

I dok se u Konjicu kreće s rješavanjem problema, u drugim jedinicama lokalne samouprave slični problemi. Primjerice, u Mostaru nikada nije zaživio Zakon o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada. Sve je na dobroj volji pojedinaca, pa i protupožarna zaštita.

federalna.ba

Konjic protupožarna zaštita
zapošljavanje Put ka EU Konjic Jablanica
0 30.03.2024 17:53
Konjic Jablanica pucnjava
0 15.03.2024 10:20
Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH Dan nezavisnosti Dan neovisnosti Konjic
0 01.03.2024 16:45
Konjic Dan nezavisnosti BiH Dan oslobođenja Konjica
0 29.02.2024 21:56
Dan nezavisnosti BiH Konjic Osman Ćatić
0 28.02.2024 15:14