U Keniji poginuo svjetski rekorder u maratonu
(Izvor: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

U Keniji poginuo svjetski rekorder u maratonu

Kenijski svjetski rekorder u maratonu Kelvin Kiptum i njegov trener poginuli su u saobraćajnoj nesreći u dolini Rift, čime je prekinuta obećavajuća karijera jedinog čovjeka koji je trčao najtežu trku za manje od dva sata i jedan minut. "Šokirani smo i duboko ožalošćeni saznanjem o razornom gubitku Kelvina Kiptuma i njegovog trenera Gervaisa Hakizimana", saopštio je predsjednik Svjetske atletske federacije Sebastijan Coe.

On je uputio saučešće porodici, prijateljima, kolegama sportistima i kenijskom narodu u ime čitave svjetske atletike.

Prema policijskom izvještaju, Kiptum je u trenutku nesreće vozio svog trenera iz Ruande i jednu ženu automobilom u blizini sela u kojem je rođen.

Kiptum (24) je u oktobru postavio svjetski rekord na maratonu u Chicagu vremenom od dva sata i 35 sekundi, čime je nadmašio do tada najbolje svjetsko vrijeme od dva sata, jedan minut i devet sekundi, koje je u Berlinu 2022. godine istrčao njegov sunarodnik Eliud Kipchoge.

Kiptum, koji je postigao tri od sedam najboljih maratonskih vremena u istoriji, nadao se da će postati prvi čovjek koji će trčati maraton za manje od sata na trci u Rotterdamu u aprilu, kao i da će debitovati na Olimpijskim igrama u Parizu u julu. 

federalna.ba/Srna

Kenija maratonac nesreća