U Keniji odaju počast Kelvinu Kiptumu, uoči nacionalne sahrane
(Izvor: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

U Keniji odaju počast Kelvinu Kiptumu, uoči nacionalne sahrane

Stotine ljudi odalo je danas u Keniji počast Kelvinu Kiptumu, svjetskom rekorderu u maratonu koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći prije 11 dana. Praćen pjesmom ili u tišini, kovčeg okružen cvijećem velike nade kenijske atletike prošao je ulicama grada Eldoreta i uputio se ka Itenu, obližnjem gradu i poznatom centru za obuku trkača na duge i srednje staze.

Kiptum, koji je imao 24 godine, biće sahranjen u petak, u prisustvu predsjednika Kenije Williama Ruta. Nacionalna sahrana biće održana u Chepsamu, selu u dolini Rift gdje su živjeli sportista i njegova porodica. "Ostala je velika praznina u kenijskoj atletici i biće potrebno vremena da se ona popuni", rekla je za France presse šefica omladinskog programa u Atletskom savezu Kenije Barnaba Korir.

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u noći 11. na 12. februar pored Kiptuma stradao je i njegov trener Gervais Hakizimana.

Po riječima sudskog ljekara, Kelvnin Kiptum, čije su toksikološke analize još u toku, preminuo je od teških povreda glave.

Smatran zvijezdom u usponu kenijske i svjetske atletike, Kiptum je gromoglasno ušao u svijet maratona oborivši svjetski rekord na svojoj trećoj zvaničnoj trci, na maratonu u Chicagu prošlog oktobra. On je tada stigao do rekorda od 2:00,35 sati, oborivši tako rekord sunarodnika Eliuda Kipshogea iz 2022. godine (2:01,09).

On je najavio i da će 14. aprila u Rotterdamu pokušati da postane prvi atletičar koji je istrčao maraton ispod granice od dva sata.

Kiptum je počeo redovno da trči 2016. godine. On je 2019. godine slavio na dva polumaratona u samo dvije sedmice u Kopenhagenu i Belforu, kada mu je Gervais Hakizimana ponudio da ga trenira za maraton. Njegov trener govorio je da je Kiptum trčao više od 250 kilometara sedmično, ponekad i više od 300, što nisu bile tako česte brojke u svijetu atletike.

federalna.ba/Beta

Kelvin Kiptum
Kelvin Kiptum Chicago maraton svjetski rekord rekord
0 08.10.2023 19:17