U Kalesiji dočekani volonteri koji su montirali stambene kontejnere u Turskoj

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić sa saradnicima i predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić danas su dočekali, ispred zgrade Općine Kalesija, volontere koji su proteklih dana boravili u Turskoj u Kahramanmarašu, a radili su na montiranju stambenih kontejnera za potrebe građana koji su izgubili krov nad glavom u potresu koji je 6. februara pogodio Tursku.  

Kako je kazao općinski načelnik Džafić, zajedništvom se može mnogo toga uraditi, a najbolji dokaz su montirani stambeni kontejneri u Kahramanmarašu.

- Sve je urađeno sredstvima vijećnika, privrednika, građana kako iz Kalesije, tako i onih iz Lukavca, Srebrenika, Tuzle i Mostara koji su finansijski učestvovali. Naravno, kao načelnik zahvaljujem ljudima koji su otišli iz naše općine i koji su boravili u Turskoj da bi to sve spremili, montirali i predali na korištenje onima kojima je potrebno - kazao je Džafić.

Koordinator grupe za izradu stambenih kontejnera Mujo Mujkić ističe da je teško bilo raditi u porušenim mjestima. On ističe da su radili i kad je padala kiša. Sve da bi to naselje, koje je nazvano „Mahala Kalesija“, što prije moglo da se preda stanovništvu na korištenje.

- Teško je bilo gledati djecu i odrasle kako rove po šutu i betonu od zgrada, koje su urušene, tražeći neku uspomenu ili fotografiju na kojoj je vidljivo da je na tom mjestu nekad bila stambena zgrada, obdanište, škola - kazao je Mujkić.

Direktor BKC "Alija Izetbegović“ Alija Džafić također je jedan od volontera koji su boravili u Turskoj. Bio je zadužen za komunikaciju sa stanovništvom, s obzirom da poznaje turski jezik.

- Svakodnevno smo razgovarali sa ljudima, koji su izgubili sve što su gradili. Puno emocija je u tim razgovorima, oni cijene svaki vid pomoći koja im se pruži. Nas su zaista dočekali i bili su nam tu na dohvat ruke ako treba nešto pomoći. To je srdačan i narod koji voli Bosnu i Hercegovinu - rekao je Alija Džafić.

Načelnik Sead Džafić zahvalio je volonterima koji su boravili u Turskoj - Muji Mujkiću, Aliji Džafiću, Ibri Huremoviću, Ekremu Haliloviću, Senadu Džafiću, Husi Efendiću, Selimu Turiću, Mehi Huremoviću, ali i Mahiru Mulahasanoviću uposleniku Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine koji je zajedno sa Kalesijcima boravio i radio na montiranju stambenih kontejnera - saopćeno je iz Općine Kalesija.

Kako dodaju, općinski načelnik Džafić priredio je za volontere i zajednički iftar.

Kako se podsjeća, iz Kalesije je ispraćen 17. marta konvoj pomoći sa 31 stambenim kontejnerom (dva opremljena sanitarijama) napravljeni u Kalesiji te madraci, kreveti, stolovi i ćebad, dok su predstavnici Crvenog križa FBiH obezbjedili šatore, osam montažnih kuća, prehrambene i higijenske pakete. 

federalna.ba/Fena

Kalesija volonteri Turska doček
Željko Komšić BiH Turska
0 07.06.2023 11:41
mlada reprezentacija Turska
0 06.06.2023 11:02
Švedska NATO Turska Jens Stoltenberg Recep Tayyip Erdoğan
0 04.06.2023 22:32
Turska Recep Tayyip Erdoğan
0 03.06.2023 22:44
Jusko Bojadžić Recep Tayyip Erdoğan Dnevnik 2 Turska
0 03.06.2023 20:07