videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

U Jajcu otvorene Pozorišne igre Bosne i Hercegovine

Najstariji festival bosanskohercegovačkih teatara  “Pozorišne igre BiH” večeras je po  41. put otvoren na sceni Doma kulture Jajce.

Direktor  Doma kulture Jajce  i Pozorišnih igara Fikret Čančar podsjetio je da se ove godine navršilo i 20 godina od obnove Festivala.

- Njihovo 41 izdanje je tu pred nama, noseći sa sobom slavnu prošlost punu velikih imena i velikih ostvaranja, ali i želju da se nastavi sa uspješnom tradicijom - istaknuo je direktor Doma kulture Jajce.

Na ceremoniji otvaranja Čančar je istaknuo da su Pozorišne igre jedan od najznačajnijih događaja kulture u našoj zemji, te se prisjetio činjenice kako su prije 51. godinu entuzijasti i veliki vizionari, zaljubljenici u teatrsku umjetnost utrli put kojim će proći najslavnija tetarska imena BiH.

Ministar privrede u Vladi Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić istaknuo je da organizatorima Igara ali i teatarskim radnicima, publici prije svega treba uputiti čestitke. Na važnosti Igara, njhovoj dugovječnosti, predanosti i  posvećenosti Igrama  lokalnih vlasti Općine Jajce i Doma kulture i publike i to ne samo publike iz Jajca nego i okloline i umjetnika.

Načelnik općine Jajce Edin Hozan uručio je ključeve grada ovogodišnjem  ključaru doajenu bh. pozorišta  Miodragu Mikiju Trifunovu.

Trifunov se prisjetio da je kao mladi glumac koji je tad bio član ansambla Zeničkog pozorišta  učestvovao na otvaranju prvih Pozorišnih igara 1971. godine.

Prva predstava koju je publika imala priliku da pogleda je „Heroj nacije“ Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca, Narodnog pozorišta Mostar.

Ova crna komedija, kako je žanrovski opisuju pisac i reditelj, tematizira stanje duha običnog čovjeka kroz prizmu „skrivenih“ kamera, i kao posljedicu, raskol unutar ličnosti koja se nađe između stvarnosti i realitija – parastvarnosti.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Igara prethodila je Izložba grafika „SARAJEVO ’92.“iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, koju je otvorio direktor Galerije Strajo Krsmanović.

federalna.ba/Fena

 

Pozorišne igre BiH Jajce
Džamija Esme sultanije Jajce
0 06.08.2022 11:03
Pozorišne igre BiH Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine
0 05.07.2022 20:20
Pozorišne igre BiH Pozorišne igre Jajce Jajce Tina Laco
0 03.07.2022 16:27
Pozorišne igre BiH Jajce Dževdet Tuzlić
0 03.07.2022 11:05
predstava Hamlet Jajce Pozorišne igre Jajce BiH kultura
0 03.07.2022 10:18