U Istri otvorena izložba "Sarajevo-Pula"
(Izvor: Grad Sarajevo)

U Istri otvorena izložba "Sarajevo-Pula"

Gostujuća izložba u sklopu međunarodne kulturne saradnje gradova Sarajeva i Pule otvorena je krajem protekle sedmice u galeriji HDLU-a Istre.
Nastavak je to zajedničkog umjetničkog projekta dva bratska grada, Sarajeva i Pule.

Postavka  obuhvata izbor radova koji su nagrađeni na godišnjoj selektivnoj izložbi COLLEGIUM ARTISTICUM u periodu od 2013. do 2023. godine. Selekciju radova potpisuju Amra Zulfikarpašić, počasna članica ULUPUuBiH-a i zamjenica u Komisiji za međunarodnu saradnju Gradskog vijeća Grada Sarajeva, i Sanela Nuhanović, kustosica galerije Collegium artisticum.
 
Organizatori izložbe su Grad Sarajevo, Grad Pula, JU “Collegium artisticum“ Sarajevo, Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u Bosni i Hercegovini i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre.
 
Tradicionalna selektivna godišnja izložba “COLLEGIUM ARTISTICUM“ zapravo predstavlja godišnju produkciju članica i članova Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, Udruženja likovnih umjetnika u BiH i Asocijacije arhitekata u BiH.
 
Ovo kolektivno izlaganje je posvećeno Danu grada Sarajeva, a tradicija traje od 1975. godine kada je izložbom “Collegium artisticum 1975“ otvoren sadašnji izložbeni prostor istoimene galerije. Izložba “Collegium artisticum“, vezana za značajan datum iz istorije Sarajeva, ima neosporan dignitet kao centralna izložba, najveći i najposjećeniji godišnji likovni događaj u Bosni i Hercegovini. Kroz svoju dugogodišnju tradiciju ona njeguje zajedništvo i čuva sjećanje na progresivni intelektualni i umjetnički pokret koji je obilježio kulturni život naše sredine krajem četvrte decenije XX vijeka.
 
Svake godine u aprilu, u sklopu obilježavanja Dana grada Sarajeva, publika ima jedinstvenu priliku da u prostoru galerije Collegium artisticum pogleda izložbu koja obuhvata širok dijapazon stvaralačkih promišljanja, istraživanja, stremljenja i dostignuća u sferama likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture, djela iz oblasti grafičkog, produkt i modnog dizajna, scenografije, kostimografije, umjetničke fotografije, enterijera, keramike, ilustracije, umjetničke obrade metala, tekstila i drugih materijala, djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, instalacije, performansa i video umjetnosti.
 
Povodom obilježavanja 10. godišnjice pobratimskih odnosa između Grada Sarajeva i Grada Pule, u galerijskom prostoru HDLU Istre organizovana je izložba koja obuhvata nagrađene radove 28 članica i članova ULUPUuBiH-a, a otvorenje izložbe će biti upriličeno u petak, 1. decembra 2023. godine u 19:00 sati.
 
Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u Bosni i Hercegovini je profesionalna/strukovna organizacija osnovana 1954. godine i okuplja preko 250 članica i članova od kojih je 135 redovnih članica i članova koji se profesionalno bave primijenjenom umjetnošću i dizajnom. Članice i članovi ULUPUuBiH-a su raspoređeni u deset sekcija: produkt dizajn, grafički dizajn, modni dizajn, scenografija i kostimografija, fotografija, enterijer, unikatno oblikovanje, novi mediji, teorija umjetnosti i dizajna, konzervacija i restauracija.
 
Na izložbi učestvuju: Adis Vatreš selimović, Aleksandra Nina Knežević, Almin Zrno, Amer Mržljak, Amila Smajović, Amna Mahić Bajrović, Amra Zulfikarpašić, Bojan Stojčić, Čedomir Kostović, Dalida Karić Hadžiahmetović, Dejan Slavuljica, Drago Handanović, Ena Mulavdić i Ebrahim Mohammadian Elird, Halida Emrić, Imrana Kapetanović,Ismar Žalica, Ismet Berbić, Lejla Ćehajić, Ljiljana Mjakić, Nanda Agić, Nataša Perković, Omer Halilhodžić, Osman Arslanagić Oma, Samina Tanović, Sanja Džeba, Saša Vidaković, Studio Zec-Amir Vuk Zec i Vanesa Prodanović. Izložba će istarskoj publici biti dostupna do 20. decembra 2023.-navodi se u saopćenju ULUPUBiH.
 
federalna.ba
izložba
Fasade i interijeri gradova svijeta Sarajevo izložba
0 15.02.2024 21:16
projekat "Ratne ljubavi" BKC Sarajevo izložba
0 14.02.2024 13:01
izložba Grupa Zvono
0 09.02.2024 12:42
Muzej Grada Zenica Adnadin Jašarević stripovi izložba
0 09.02.2024 09:13