U Iraku otkriven grad star oko 3.400 godina

Arheolozi su u rijeci Tigris, u sjevernoj iračkoj procinciji Duhok, otkrili drevni grad koji datira iz Carstva Mittani prije oko 3.400 godina.

"Pronašli smo drevni grad star oko 3.400 godina u okrugu Semel u Duhoku koji datira iz perioda Mittani", rekao je u ponedjeljak Bekes Birifkani, iz Direkcije za istorijske artefakte i kulturu u provinciji Duhok.

On je istakao da je to područje bilo naseljeno do 1985. godine, prije nego što je 1990. godine izgrađena brana Mosul nakon čega je ostalo potopljeno pod vodom.

Napominjući da je do sada u gradu otkriveno više od 2.000 istorijskih lokaliteta, Birifkani je rekao da su ovogodišnja iskopavanja takođe dala važne rezultate.

"Uprkos hiljadama godina koje su prošle, zidovi i konstrukcije visoke nekoliko metara nisu uništene", rekao je on.

Hasan Ahmed, šef Agencije za zaštitu kulturnog nasljeđa Kurdske regionalne uprave (KRG), rekao je da su od početka godine intenzivirali svoj rad zbog povlačenja vode iz rijeke Tigris.

"Ovdje vršimo iskopavanja uz pomoć njemačkih univerziteta Tubingen i Frieburg. U ovom drevnom gradu postoje ostaci mnogih građevina iz perioda Mitanijevog carstva. Drevni grad koji smo pronašli zove se Zahiko", rekao je Ahmed ponovivši da uprkos vremenu u uslovima i do nekoliko metara visoke strukture nisu uništene.

federalna.ba/AA

Irak drevni grad