U Indoneziji 30 mrtvih u klizištu, potraga za nestalim u toku
(Izvor: Antara Foto/via REUTERS)

U Indoneziji 30 mrtvih u klizištu, potraga za nestalim u toku

Najmanje 30 ljudi poginulo je u klizištu na udaljenom indonezijskom otoku ove sedmice, saopćio je u četvrtak zvaničnik agencije za bavljenje prirodnim katastrofama, dodajući da je potraga za nestalim stanovnicima još u toku.

Klizište u ponedjeljak na otoku Serasan u indonezijskoj regiji Natuna pokrenulo se nakon šest dana jake kiše i zatrpalo nekoliko kuća u jednom selu. Serasan je udaljen osamdesetak kilometara od otoka Borneo.

Čelnik agencije za bavljnje prirodnim katastrofama Suharyanto izjavio je na konferenciji za novinare da spasioci još uvijek tragaju za 24 osobe koje se vode kao nestale.

Vlasti će postaviti dalekovode kada put do udaljene lokacije bude uređen, rekao je on, dodajući da je više od 1.200 stanovnika raseljeno i da će oni biti preseljeni u niža područja s "malim rizikom od katastrofa".

Čelnik indonezijske agencije za geofiziku izjavio je na istoj konferenciji za novinare da još uvijek postoji zemljište koje bi potencijalno moglo biti iseljeno ako u tom području bude jake kiše.

Agencija za katastrofe je ranije saopćila kako se procjenjuje da je klizište bilo od 100 do 200 metara, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

klizište