U Hrvatskoj opuštenije mjere za dostave, teretane, kladionice i igraonice
(Izvor: Ilustracija)

U Hrvatskoj opuštenije mjere za dostave, teretane, kladionice i igraonice

Hrvatski Nacionalni stožer Civilne zaštite predstavio je u petak nove epidemiološke mjere za pet kategorija koje će biti popuštene, uz naglasak da se ne mogu sve mjere odmah popustiti iako je u Hrvatskoj epidemiološka krivulja u silaznom trendu.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Stožera Davor Božinović rekao je kako je prva od kategorija koje će popustiti dostava i isporuka hrane, pića, napitaka i slastica iz ugostiteljskih objekata za koje je izrađen precizni epidemiološki okvir.

Bez zadržavanja na terasama

Objašnjeno je da se osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, osobe koje čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra pri čekanju i koristiti maske. Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom, terase treba ograditi, a stolove i stolice posložiti tako da se onemogući korištenje, a na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama.

U radu teretana i fitnes centara potrebno je voditi računa o maksimalnom dozvoljenom broju korisnika koji su istovremeno u objektu, a to je jedna osoba na 20 četvornih metara o čemu se mora istaknuti obavijest na ulazu. Treba voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati, a nije moguće koristiti svlačionice i tuševe.

O korisnicima će se voditi evidencija, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku.

Škole stranih jezika trebaju ograničiti broj polaznika po grupama da se može odražavati razmak od najmanje dva metra između polaznika te je obvezno korištenje maski.

Po pitanju dječjih igraonica i radionica, potrebno je ograničiti broj korisnika igraonice na jednog korisnika na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora i o tome istaknuti obavijest.

Ugostiteljski dio casina i automat klubova ostaje zatvoren

U automat klubovima broj korisnika se mora ograničiti na jednog na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora, mora se održavati razmak te nositi maska, a o svemu tome treba istaknuti obavijest na ulazu.

Božinović je dodao da ugostiteljski dijelovi kasina i automat klubova moraju biti zatvoreni, a sjedeća mjesta se moraju razdvojiti, metar i pol između stolica te tri metra između stolova.

Dodao je kako je jedini put izlaska iz covid-krize pridržavanje epidemioloških mjera i plana i programa cijepljenja, prenosi Hina. 

federalna.ba/Hina

Hrvatska koronavirus mjere
SAD koronavirus vakcina vakcine vakcinacija imunizacija
0 18.04.2021 22:14
Turska Covid19 koronavirus
0 18.04.2021 21:25
online nastava škola obrazovanje pandemija koronavirus
0 18.04.2021 19:26
Roditeljska kuća koronavirus pandemija
0 18.04.2021 18:44