videoprilog Admira Pripoljca (Dnevnik 2)

U GV Zenica stabilna većina, gradonačelnikova obećanja na testu

Stari gradonačelnik i nova većina u Gradskom vijeću Zenica - ishod je to prošlosedmičnih izbora u ovom gradu. Pobjeda gradonačelnika Kasumovića je bila uvjerljiva, kao što je uvjerljiva i većina koja će ga podržavati.

U naredne četiri godine Fuad Kasumović će s tom većinom imati priliku dokazati da li je prethodni saziv Vijeća i stvarno bio razlog blokada i zastoja u realizovanju projekata Gradske uprave. SDA, koja je u Zenici gubitnik i prelazi u opoziciju u Vijeću, više mu neće biti smetnja.  

- Sve ono što su SDA, ASDA i SBB prošle četiri godine blokirali već u decembru Gradsko vijeće će zasijedati dva dana sve te odluke donijeti da krenemo sa svim tim radovima - poručio je Kasumović.

Ovu je poruku u izbornoj noći građanima Zenice uputio novi-stari gradonačelnik kome je povjerenje ukazalo 32.000 od ukupno 49.000 birača koji su izašli na ove izbore. Samouvjerenost Kasumović dodatno temelji na činjenici da će imati većinu u Gradskom vijeću.

- Zenička inicijativa će podržati ama baš svaku stvar koja je u interesu građana našeg grada - ističe Kenan Uzunović, nosilac liste Zenička inicijativa Kasumović Fuad.

- Imamo potpisano i u našem programu i mjerama zacrtane ciljeve koje ćemo ostvariti i naravno da ćemo istrajati na tome - navodi Mladen Simić, predsjednik GO SDP BiH Zenica.

Hoće li to značiti i kraj četverogodišnjeg perioda obilježenog potpunim odsustvom suradnje između zakonodavne i izvršne vlasti i sukoba koji su bili ispod minimuma političke kulture.

Koplja su se u Vijeću lomila o gotovo svim pitanjima, počelo je s budžetom, i Zenica će biti zabilježena i kao prva lokalna zajednica u kojoj je prvu godinu mandata gradonačelnik upravljao budžetom koji je sam proglasio. Spremnosti na kompromise nije bilo, ne samo u vezi s budžetom. Rezervna tema za sukobe bili su regulacioni planovi Grada.

- Gradonačelnik Fuad Kasumović se bavi isključivo regulacionim planovima. Zbog čega on to radi? Vjerovatno je obećao dosta toga nekim određenim ljudima - izjavila je u martu 2020. Emina Tufekčić, vijećnica u Gradskom vijeću Zenica (SDA).

Krivične prijave su pljuštale, no nisu ublažavale posljedice blokada po kojima je Zenica, nažalost, postala prepoznatljiva. Slijede li promjene, nakon što s ubjedljivom većinom Kasumović preuzima mandat, a zenička SDA odlazi u opoziciju.

- Evo sada SDA nema taj kapacitet, kako se to kaže, da blokira. SDA ima kapacitet da bude zdravi korektiv - poručio je Jasmin Duvnjak, član GO SDA Zenica.

Na izabranima ostaje da mijenjaju stanje i iskupe se za neučinjeno u prethodnom mandatu. Interesi građana Zenice, u koje se svi zaklinju, konačno bi morali postati važniji od političkih, nerijetko i politikantskih principa aktera u gradskoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

federalna.ba