U Grčkoj uhapšena dvojica pljačkaša, Srba iz bande 'Pink Panter'
(Izvor: SKAI)

U Grčkoj uhapšena dvojica pljačkaša, Srba iz bande 'Pink Panter'

U Grčkoj su uhapšena dvojica Srba, provalnika u zlatare koji su i ranije bili hapšeni kao članovi grupe "Pink panter", ali su uspjeli da ostanu na slobodi. Oni su najmanje od decembra 2023. godine do hapšenja poslije nedavne akcije pljačkali juvelirnice u centru Atine u koje su ulazili noću, probijajući spoljne zidove zgrada, a snimljeni su kamerama za obezbjeđenje - prenela je danas RTV SKAI i objavila te snimke.

U posljednjim akcijama su ukupno opljačkali nakita za 315.000 eura, a istražuje se i njihovo učešće u drugim akcijama.

Objavljeno je samo da su uhapšeni Srbi i da jedan ima 53 godine, a drugi 50.

SKAI piše da je banda "Pink panter" čiji su pripadnici iz zemalja Balkana, "dobro strukturisana i visoko aktivna transnacionalna kriminalna organizacija" kojom se dugo bave INTERPOL i EUROPOL. Uglavnom kradu iz zlatara, a vrše i razbojništva, primjenjuju razne metode u zavisnosti od vještina, tehnike i sposobnosti svojih pripadnika specijalizovanih za zemlju u kojoj djeluju.

Najčešće su u svakoj zemlji u malim nezavisnim grupama, u kojima su samo sunarodnici iz Srbije, Crne Gore i drugih zemalja. U zemlji u kojoj djeluju imaju prebivalište. To su "profesionalni kriminalci" koji detaljno izviđaju cilj i prije napada ga danima nadziru.

Za kretanje koriste falsifikovana dokumenta, putuju odvojeno različitim prevoznim sredstvima da bi izbjegli mogućnost da budu zajedno uhapšeni. Koriste ili vozila sa stranim registarskim tablicama iz raznih zemalja, ili vozila iz zemlje u kojoj djeluju, registrovana na imena ljudi bez krivičnog dosijea.

Pripadnici grupa "Pink pantera" većinom imaju veliko iskustvo s konkretnim akcijama kakve planiraju da izvedu i metodima koje namjeravaju da primjene i to su mahom osobe kojima se vlasti već bave.

Oni mnogo ranije identifikuju ciljne prodavnice, obave nadzor, izrade plan akcije i usmjere se na određen nakit i zlato. Pretpostavlja se da imaju mrežu za slanje i prodaju ukradenih predmeta uz veliku finansijsku korist - zaključuje SKAI.

federalna.ba/Beta

Grčka Pink Panter
Grčka rekonstrukcija Vlada
0 14.06.2024 09:40
Grčka ekstremne vrućine
0 12.06.2024 12:27
Grčka Atina Međunarodni aerodrom Sarajevo
0 02.06.2024 09:14
Grčka krijumčari droge
0 23.05.2024 14:32