U Goraždu održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

U Goraždu održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nizom događaja obilježen je na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Brojne delegacije polaganjem svijeća na spomen obilježja odale su počast poginulim braniocima i ubijenoj djeci Goražda, a centralni događaj bila je svečana akademija u velikoj sali Centra za kulturu na kojoj su čestitke građanima uputili zvaničnici BPK i Grada Goražda.    

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i premijer BPK Goražde Edin Ćulov podsjetili su na vrijednosti ovog datuma ali i obavezu da se radi na osiguranju bolje budućnosti za sve građane BiH.

O historijskom putu BiH i svim događajima koji su prethodili referendumu i sticanju nezavisnosti, na akademiji govorio je prof. dr Husnija Kamberović koji je podsjetio na događaje u periodu 1992. - 1995. godine nakon koji se, kako je kazao BiH transformirala u državu koja teško funkcionira.

- Ali ona postoji i nužno je poduzeti sve da se ona sačuva. Danas je BiH pred velikim izazovima, ponovo jačaju secesionističke snage, zov ideje nacionalnih država i stvaranja velikih nacionalnih država na Balkanu se širi, a gdje je tu mjesto BiH? BiH je stara država, ima duboko historijsko opravdanje i ima budućnost. Za tu budućnost će morati imati i mudre i hrabre lidere - poručio je profesor Kamberović.

Na svečanoj akademiji dodijeljene su i nagrade za najuspješnije likovne i literarne radove  o Danu nezavisnosti BiH, a program su upotpunili učenici goraždanskih osnovnih škola.  

federalna.ba/Fena

Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH Dan nezavisnosti Dan neovisnosti Goražde
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine Goražde identifikacija protekli rat
0 27.03.2024 13:02
Goražde dan rijeke Drine
0 22.03.2024 13:41
Internacionalni univerzitet Goražde Index SIPA Goražde Travnik Sarajevo Zenica
0 18.03.2024 20:39