U Goraždu nastavljena kampanja 'Poštuj život, ne oružje'
(Izvor: Fena/Elma Geca)

U Goraždu nastavljena kampanja 'Poštuj život, ne oružje'

U okviru kampanje „Poštuj život, ne oružje“, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde danas su razgovarali s građanima i dijelili edukativne letke.   

Šef Odsjeka za kriminalističke istrage MUP-a BPK-a Amel Džebo napominje da je kampanja započeta u sepotembru prošle godine te da je poseban akcenat na dobrovoljnoj predaji nelegalnog oružja, čime se sprječavaju tragični slučajevi, dok se neodgovornim vlasništvom dovode u opasnost svi  u njegovoj blizini.

- Kampanja se sastoji iz tri cjeline,  prva se odnosila na temu femicida i sve što je u uskoj vezi s njim o čemu su građani informisani putem medija, druga se tila odgovornog držanja legalnog oružja u domaćinstvu i treći segment koji je započeo prije dvije sedmice se odnosi na dobrovoljnu predaju ilegalnog oružja - precizirao je Džebo.

U kampanji učestvuje svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, MUP Republike Srpske, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informisanost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH.

Osim u Goraždu, javni događaji promocije kampanje podizanja svijesti o opasnostima SALW-a  održani su u Sarajevu, Konjicu, Brčkom, Travniku, Bihaću, Foči, a bit će organizirani i u Tešnju, Tomislavgradu, Ljubuškom i drugim gradovima u BiH.

Kampanja  "Poštuj život, ne oružje"  podržana je  kroz projekat „Prevencija i smanjenje posjeda ilegalnog oružja u BiH“, koji finansiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija  u BiH.

federalna.ba/Fena

Poštuj život, ne oružje kampanja Poštuj život, ne oružje Goražde
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine Goražde identifikacija protekli rat
0 27.03.2024 13:02
Goražde dan rijeke Drine
0 22.03.2024 13:41
Internacionalni univerzitet Goražde Index SIPA Goražde Travnik Sarajevo Zenica
0 18.03.2024 20:39