videoprilog Hasana Gabele (Federacija danas)

U Goraždu 45 porodica dobilo ključeve stanova

U Goraždu je danas izvršena primopredaja ključeva novoizgrađenih stanova za 45 porodica, korisnika kolektivnih i alternativnih smještaja, kao i drugih porodica koje nemaju riješeno stambeno pitanje.

Stambeni objekat u ulici Salih bega Kuljuha u kojem je smještaj po principu neprofitnog socijalnog stanovanja dobilo 25 porodica  koje su do sada boravile u kolektivnim i alternativnim centrima, izgrađen je u okviru projekta "Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“ (CEB II).

Prilikom primopredaje ključeva, korisnici nekadašnjeg kolektivnog centra Barake nisu krili radost.

- Živjeli smo deset godina u baraci na mjestu sadašnje zgrade i malo je reći da je stvarno bila neuslovna za život. Danas smo ja i moja porodica presretni jer smo konačno dobili novi stan - kazala je jedna od korisnica, Adisa Čimpo.

Ukupno 20 porodica raseljenih lica i povratnika u Gradu Goražde trajno je riješilo stambeno pitanje u zgradi u Rasadniku, izgrađenoj kroz Državni projekt stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) u Bosni i Hercegovini.

Implementator projekata u Federaciji BiH je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok su sredstva obezbijeđena putem donatorskih i kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Europe s donatorima i Vlada Federacije BiH.

Ceremoniji dodjele ključeva i primopredaji stambenih jedinica korisnicima prisustvovao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, šef Odjela za društveni razvoj, prekograničnu suradnju i civilno društvo u Delegaciji Europske unije u BiH Gianluca Vannini, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, ambasadori i predstavnici donatora, premijerka Vlade BPK Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Ministar Ramić naglasio je da se u Goraždu u okviru projekata CEB II I RSP realizuje osam podprojekata ukupne vrijednosti oko 20 miliona KM.

-Današnjim uručenjem ključeva 45 porodica sigurnije spava. To znači direktnu pomoć za njihove članove porodica, trajno su riješeni životni problemi ovih ljudi. Sretni smo što smo uspjeli završiti sve neophodne radove kako bi korisnici uselili prije zimskih dana. Ovo je značajan projekt započet 2015. i završit ćemo ga u okviru predviđenog vremena. Nadam se da ćemo kasnije završiti i potrebnu infrastrukturu posebno u Rasadniku i da ćemo se više zajedno pozabaviti pitanjem održivosti ovih rješenja na način da korisnici neprofitnog stanovanja obezbijede osnovne uslove za egzistenciju - kazao je Ramić.  

Dodao je da je ujedno sve i rezultat dobre saradnje Vlade BPK i gradske uprave Goražde s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica. Uz zahvalnost donatorima najavio je  skori završetak i preostalih  objekata u Goraždu gdje se očekuje useljenje korisnika.

- Riječ je o izuzetno značajnim projektima kroz koje je 45 porodica nakon toliko godina konačno riješilo svoje stambeno pitanje i oni najbolje znaju koliko ovo znači. Zahvaljujem se resornom federalnom minstarstvu, a posebno ministru Ramiću koji je doprinio da se ovi projekti realizuju u cijelom BPK Goražde. Otvaranje još dvije zgrade u Goraždu planira se u proljeće i nakon toga gradimo još jednu. Raduje me i početak radova na potkrovnim stanovima u Titovoj ulici, dakle radi se o ukupno šest objekata koji će građanima koji su teškoj materijalnoj situaciji, kao i povratnicima, omogućiti da žive ugodno - kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Realizacija projekata se ogleda u učešću lokalnih zajednica kroz osiguranje zemljišta, neophodnih dozvola i priključaka na elektro i komunalnu infrastrukturu, dok su Vlada Federacije BiH i Razvojna banka Vijeća Evrope osigurali finansijska sredstva kroz grant sredstva i kreditnu podršku.

- Uime Evropske unije veoma sam sretan i velika mi je čast što sam danas ovdje da uručim ključeve za nove domove za 20 porodica ovdje u Goraždu. Posebno smo sretni  što će ove porodice konačno biti u mogućnosti da pronađu mir i sigurnost u svojim novim domovima, kao i pristojne uslove za život - kazao je  šef Odjela za društveni razvoj, prekograničnu saradnju i civilno društvo u Delegaciji Evropske unije u BiH Gianluca Vannini.

federalna.ba/Fena

Goražde stanovi
Goražde BPK Goražde Dan narcisa Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser”
0 25.03.2023 13:46
Goražde učenici Turska Sirija
0 02.03.2023 13:38
Svjetlo grada Goražde Turska Sirija pomoć zemljotres
0 11.02.2023 13:53