videoprilog Samira Pašalića (Dnevnik 2)

U Gazi Husrev-begovom hanikahu predstavljena 'Majkina pisma'

Izložba "Majkina pisma" akademske slikarke Šemse Gavrankapetanović, predstavljena je u Gazi Husrev-begovom hanikahu, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod. Djela su motivisana ženskom angažovanošću, duhom, te pismenošću bosanske žene za vrijeme austrougarske vlasti.

Umjetnica je inspirirana sadržajem dokumenata iz zaostavštine svoje porodice, posebno pismima iz 1902. Begzade Bašagić-Gavrankapetanović, gdje se prezentira pismo begovica, ili žensko pismo, ali i otkriva profil ponosne bosanske žene, snažnog duha i odlučnosti u borbi protiv tadašnjeg austrougarskog okupacijskog režima.

"Bilo mi je jako drago kad sam u nekoj arhivi moje familije pronašla primjerke bosančice, kojom je pisala moja pranena. Ona je bila i obrazovana, i pismena, i samosvjesna, i hrabra i poduzetna da se bavi onim što je njoj bilo važno", istakla je Gavrankapetanović.

"To pismo jeste bilo bosančica, jedna osobena varijanta bosanske ćirilice. Budući da je uglavnom bila prisutna unutar slavnih plemenitaških bošnjačkih porodica, begovskih dominantno, ona je bila poznata i pod imenom begovice", pojašnjava Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod.

Želeći prezentirati vrijednost truda i umijeća, kroz specifične rukotvorine, ona i pismo i tkanje prezentira kao odu posvećenosti tišini, dok vrijedne ruke izrađuju vez, keru ili misao koja ispisuje begovicu.  

"Interesuje me ručni rad koji su žene, kao neku posljednju mogućnost neke slobode osvojile za sebe, s tim na neki način pokušale da estetiziraju svoju okolinu", navodi Gavrankapetanović.

Izložba će nakon Sarajeva putovati širom Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

Majkina pisma Šemsa Gavrankapetanović izložba Gazi Husrev-begov hanikah
Zbog njih izložba Ramo Tučić
0 06.12.2022 21:24
Franjevački muzej galerija Gorica Livno Međunarodni grafički centar Ljubljana izložba
0 30.11.2022 18:36
Milan Popović Mostar izložba
0 22.11.2022 21:33
izložba Ivan Meštrović Prag
0 21.11.2022 11:31