videoprilog Rosande Zovko (Dnevnik 1)

U Franjevačkoj galeriji i Muzeju u Širokom Brijegu otvorena izložba Prisutnost

Iako izložbe u galerijskim prostorima omogućuju izravan kontakt publike i likovnog djela, pa i razgovor s umjetnikom, pandemija koronavirusa je popularizirala virtualne galerije i izložbe. Jedna takva izložba pod nazivom „ Prisutnost“  otvorena je u Franjevačkoj galeriji i Muzeju u Širokom Brijegu. Umjetnička djela su dostupna u galerijskom i virtualnom izdanju.

Na izložbi  su prikazane grafike, slike i skulpture iz fundusa, riznice i stalnog postava širokobriješke galerije i muzeja, koje godinama vode i njeguju hercegovački franjevci.

„Čitava izložba zapravo ima namjeru da osvijesti onu jednu stvarnu, iskonsku potrebu čovjeka za prisutnošću, za pripadnosti za dijeljenjem i socijalizacijom“, kazala je Danijela Ucović, povjesničarka umjetnosti.

Djela su sakralnog karaktera, a fokus je na licima svetaca. Upravo sakralne umjetnine posebnost su ovog muzeja.

„ Želimo sakralnu umjetnost učiniti bliskom širem krugu ljudi i da ona ne mora biti namjenjena samo sakralnim prostorima , nego da kroz umjetničke imaginacije i ostvarenja ona može ući i u svakodnevne naše prostore“, rekao je fra Ivan Marić, gvardijan Franjevačkog samostana Široki Brijeg.

 „Ove godine je posebnost zbog toga što imamo pandemiju koronavirusa  pa imamo i specifičnu temu , ove godine tema je Digitalna noć muzeja i zadaća je i zadaća muzeja u uvjetima krize“, priča nam Josip Mijić, akademski slikar

Jednostavnim klikom putem mobilne aplikacije mogu se pogledati djela iz riznice Franjevačkog muzeja i galerije, koji godinama sudjeluje u različitim međunarodnim projektima poput Noći muzeja.

federalna.ba

Široki Brijeg izložba Prisutnost
Vincent van Gogh slika aukcija izložba
0 26.02.2021 08:14
radio Federalni radio Radio Federacije BiH Otvoreni program Galerija ULUPUBiH izložba
0 16.02.2021 16:04
Počiteljska priča izložba
0 15.02.2021 12:47
košarka OKK Spars Široki Brijeg
0 12.02.2021 20:43