U Ferhat-pašinoj džamiji u Banja Luci obilježena Lejletul-kadr
(Izvor: Fena/Medžlis IZ Banja Luka)

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banja Luci obilježena Lejletul-kadr

Centralni program za područje Muftiluka banjalučkog u povodu Lejletul-kadra upriličen je u petak navečer, nakon teravih-namaza, u Ferhat-pašinoj džamiji u Banja Luci.

U prelijepom ambijentu Ferhadije, nakon uvodnih riječi hfz. Muamer-ef. Okanovića, glavnog imama Medžlisa Banja Luka, vjernici su uživali u izvođenju ilahija, mevluda i recitala, koga su za tu priliku pripremili imami Medžlisa Banja Luka, učenici banjalučke medrese, kao i polaznici mekteba.

Po završetku mevludskog dijela programa, obratio se Halil Mehanović, muderris tuzlanske medrese.

Profesor Mehanović u vaz-u-nasihatu, između ostalog, je kazao da Lejletul-kadr najavljuje kraj mjesece ramazana te da Allah dž.š. prima samo onaj ibadet koji se čini u ime Njega. Istaknuo je smisao traženja Kadra u neparnim noćima zadnje trećine ramazana, da je Uputa od Allaha dž.š. došla u toj noći, a ukazao je na različita jezička značenja riječi Kadr, te je na kraju obraćanja protumačio značenje ajeta u kojem se kaže da je Lejletul-kadr bolja od hiljadu mjeseci kao i riječ Ruh.

-Nakon vazu-nasihata, proučeni su odlomci iz Kur’ana, te je Ismail-ef. Smajlović, banjalučki muftija, proučio prigodnu dovu - navode iz Medžlisa Banja Luka.

federalna.ba/Fena

Banja Luka Medžlis Islamske zajednice u Banja Luci
Banjaluka Banja Luka Medresa "Reis Ibrahim ef. Maglajlić“ Muris ef. Spahić
0 26.05.2024 21:58
Banjaluka Banja Luka
0 21.05.2024 18:43
Evropska noć muzeja Banja Luka Banjaluka
0 19.05.2024 09:36
košarkaško prvenstvo BiH Banja Luka KK Bosna
0 17.05.2024 12:06
osnaživanje novinarke Banja Luka radionice
0 16.05.2024 13:07