U El Salvadoru žena zbog spontanog pobačaja dobila 30 godina zatvora
(Izvor: Ilustracija/Canva)

U El Salvadoru žena zbog spontanog pobačaja dobila 30 godina zatvora

Sud u El Salvadoru osudio je ženu koja je doživjela spontani pobačaj na 30 godina zatvora zbog teškog ubistva, u slučaju za koji su aktivisti rekli da nudi oštro upozorenje ženama u Sjedinjenim Državama, gdje vrhovni sud razmatra poništiti ključnu presudu kojom je legaliziran abortus.

Žena, identificirana samo kao "Esme", osuđena je u ponedjeljak, nakon gotovo dvije godine provedenih u istražnom zatvoru i nakon hapšenja kada je potražila liječničku pomoć u javnoj bolnici.

“Esmeina presuda je razoran korak unatrag za napredak koji je napravljen u nezakonitoj kriminalizaciji žena koje pate od hitnih porodnih stanja u El Salvadoru”, rekla je Paula Avila-Guillen, međunarodna odvjetnica za ljudska prava i izvršna direktorica Centra za ravnopravnost žena. Avila-Guillen je upozorila da će, budući da se Sjedinjene Države suočavaju s mogućim poništenjem presude Roe protiv Wadea – presude vrhovnog suda iz 1973. godine, koja je učinkovito legalizirala abortus – slični slučajevi postati češći širom svijeta.

“Vidjeli smo više puta širom Latinske Amerike da kada je abortus kriminaliziran, žene se prisiljavaju da dokažu da je bilo koje od širokog spektra hitnih porodničarskih stanja koje doživljavaju zaista jesu hitne situacije. Kada ne mogu ili nemaju resurse za to ili im se jednostavno ne vjeruje, prijeti im zatvor”, rekla je.

“Svako u SAD-u trebao bi sada baciti pogled na El Salvador kako bi shvatio šta tačno podrazumijeva budućnost bez Roea.”

Morena Herrera, predsjednica Građanske skupine za dekriminalizaciju abortusa, opisala je kaznu kao "težak udarac" i pozvala da se abortusi tretiraju kao javnozdravstveni problem, a ne kao zločin.

"Nastavit ćemo se boriti da sve žene koje su nepravedno kriminalizirane ovim okolnostima vrate svoju slobodu i imaju priliku preurediti i obnoviti svoje živote", rekla je.

El Salvador ima neke od najdrastičnijih zakona o abortusu na svijetu, s potpunom zabranom postupka. Za razliku od mnogih drugih latinoameričkih zemalja, Salvador ne dopušta abortus u slučajevima kada je dijete začeto silovanjem ili incestom ili kada je zdravlje majke ili djeteta ugroženo.

Tokom posljednja dva desetljeća, više od 180 žena zatvoreno je zbog ubistva zbog abortusa nakon što su pretrpile hitne porodničke situacije, prema skupinama za ljudska prava.

Od decembra je za osam žena na izdržavanju dugogodišnjih zatvorskih kazni, ona preinačena.

federalna.ba/The Guardian

El Salvador spontani pobačaj zatvor