U Ekvadoru u zatvorskoj tuči ubijeno 13 zatvorenika
(Izvor: Reuters)

U Ekvadoru u zatvorskoj tuči ubijeno 13 zatvorenika

U tuči u zatvoru u Ekvadoru 13 zatvorenika je ubijeno, a dvoje je povrijeđeno, javila je sinoć uprava zadužena za zatvore SNAI.

Osoblje zatvora Belavista u provinciji Santo Domingo, oko 80 kilometara zapadno od glavnog grada Kita, ustanovilo je 13 mrtvih među zatvorenicima i dvoje povrijeđenih, napisala je uprava u Twitter poruci.

Dodaje se da je zatvor ponovo pod kontrolom uz pomoć policije i vojske.

U istom zatvoru 44 zatvorenika je stradalo u maju u sukobu rivalskih bandi. Tokom te pobune 220 zatvorenika je pobjeglo, a u međuvremenu su gotovo svi vraćeni u zatvor. Ovakvi sukobi koji su često ekstremno nasilni učestali su u zatvorima u Ekvadoru.

Prema vladi rivalske bande narko dilera koje su pod kontrolom meksičkih kartela ili u koje su se infiltrirali članovi tih kartela, vode bespoštedni rat da preuzmu kontrolu nad prenatrpanim zatvorima, a vlasti su za sada nemoćne to da zaustave.

U 2021. godini u Ekvadoru je zaplijenjeno rekordnih 210 tona droge, uglavnom kokaina. U 2022. do sada je zaplijenjeno oko 70 tona.

Ekvador koji se graniči sa Kolumbijom i Peruom, najvećim proizvodjačima kokaina na svijetu, služi kao polazna tačka za slanje ilegalnih pošiljki, uglavnom ka SAD i Evropi.

federalna.ba/Beta

Ekvador pobuna zatvor