U dva odvojena slučaja spriječeno krijumčarenje državljana Turske, Nepala i Pakistana
(Izvor: Ilustracija/GP BiH)

U dva odvojena slučaja spriječeno krijumčarenje državljana Turske, Nepala i Pakistana

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Gorica u ponedjeljak su lišili slobode državljanina Azerbejdžana nakon što je spriječen u krijumčarenju troje državljana Republike Turske u graničnom pojasu na području Posušja.

Državljanin Azerbejdžana je strane državljane krijumčario u putničkom motornom vozilu Dacia, bh. nacionalnih oznaka.

O događaju je obaviješten dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, prema čijem je nalogu državljanin Azerbejdžana lišen slobode i ispitan u svojstvu osumnjičenog te će, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu krijumčarenje osoba, biti predan postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju, saopćeno je iz GP BiH.

Uz navedeno, pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška su 18. maja lišili slobode državljanina BiH, nakon što je otkriven u krijumčarenju devet stranih državljana - petero državljana Nepala i četverice državljana Pakistana.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom kontrole putničkog motornog vozila Mercedes, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Gradiške. Prema nalogu dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, od osumnjičenog bh. državljanina privremeno su oduzeti vozilo i drugi dokazni materijali. Protiv njega će biti dostavljeno izvješće o počinjenom kaznenom djelu krijumčarenje osoba Tužiteljstvu BiH.

Krijumčareni strani državljani su predani pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

krijumčarenje ljudima Granična policija Bosne i Hercegovine Azerbejdžan
Portugal Fernando Santos Azerbejdžan
0 12.06.2024 10:43
Granična policija BiH Granična policija Bosne i Hercegovine zakletva
0 27.05.2024 17:36
krijumčarenje ljudima spriječeno Granična policija Bosne i Hercegovine
0 24.05.2024 13:10
Granična policija Bosne i Hercegovine kadeti
0 23.05.2024 16:05
Tužilaštvo BiH krijumčarenje ljudima priznanje
0 22.05.2024 09:46
roba tekstil Granična policija Bosne i Hercegovine Bjeljina
0 14.05.2024 13:27