U Češkoj štrajk i dan sindikalnog gnjeva protiv vladinih mjera štednje i inflacije
(Izvor: Arhiva)

U Češkoj štrajk i dan sindikalnog gnjeva protiv vladinih mjera štednje i inflacije

U Češkoj je danas počeo štrajk u školama, ustanovama državne uprave i preduzećima, u koji se, na poziv 10 granskih sindikata, uključuje, makar simbolično, oko milion od ukupno četiri miliona zaposlenih, na dan sindikalnog gnjeva protiv mjera štednje vlade premijera Petr Fiale, skupih energetika i inflacije, koja je jedna od najvećih u Evropskoj uniji.

U štrajk se uključilo oko 60 odsto škola i obdaništa u Češkoj, a u preduzećima, i najvećim, poput fabrike automobila Škoda iz Mlade Boleslave, u podne na sat ili dva staje proizvodnja."Protest nije uperen protiv preduzeća. Naprotiv, poslodavac nam pomaže u organizaciji, kada se ljudi okupe dobiće transparente, pištaljke. U podne će sirene najaviti protest kao što je to bilo 1990. godine tokom generalnog štrajka", kazao je vođa sindikata u Škodi Jaroslav Povšik.

Sindikati ovog puta ne protestuju za veće plate već zbog paketa mjera konsolidacije javnih finansija koji najviše pogađa siromašnije i zaposlene, zbog povećanja granice za odlazak u penziju i usporavanja valorizacije penzija, a takođe zato što Vlada premijera Petr Fiale za razliku od vlada susjednih zemalja nije u stanju da ukroti inflaciju i skupe energije.

Zaposleni i sindikalni aktivisti proći će danas u protestnom maršu "Za bolju budućnost Češke" centrom Praga do sjedišta Vlade.  Ministar rada i socijalnih pitanja Marijan Jurečka otkazao je put u Brisel na sastanak ministara svog resora i želi da razgovara sa radnicima i predstavnicima sindikata koji će doći pred Vladu.

Dan sindikalnog gnjeva protiv vlade podržava, prema najnovijoj anketi agencije STEM/MARK, oko dvije trećine Čeha, a protest je podržao i bivši predsjednik Češke Miloš Zeman. "U potpunosti podržavam štrajkače i njihovu protestnu manifestaciju. Podsjećam da je štrajk novembra 1989. godine u velikoj mjeri doprinjeo promjeni političkih prilika u zemlji", kazao je uoči protesta bivši predsjednik Zeman.

Lider Češko-moravske konfederacije sindikata Jozef Stšedula optužio je premijera Fialu i njegove ministre da potpuno ingorišu teškoće koje su prouzrokovali zaposlenima i preduzetnicima. "Spreman sam da pregovaram ali ne pod pritiskom i u ovakvoj atmosferi. Dijalog bi mogao da funkcioniše kada bi obje strane imale interes da se dogovore. Moramo da zaustavimo zaduživanje države a paket mjera konsolidacije je put ka tome. Nemamo kuda da popustimo, odustali bi od dobre budućnosti", kazao je danas češki premijer Fiala.

federalna.ba/Beta

Češka štrajk
Osnovni sud u Srebrenici štrajk Srebrenica
0 28.02.2024 18:42
Republika Srpska Radnici pravosuđe štrajk
0 28.02.2024 12:27
Orašje Posavski kanton štrajk zdravstveni radnici zdravstveni djelatnici
0 21.02.2024 17:21
Eiffelov toranj štrajk plate
0 21.02.2024 14:00