videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

U Bugojnu počinje snimanje igranog filma, među koproducentima i FTV

Prvom klapom na lokalitetu Duboka, u Bugojnu ove subote počinje snimanje dugometražnog igranog filma scenariste Vahida Durakovića i koscenariste te reditelja Emira Kapetanovića radnog naslova „Ne skreći sa staze“. Film produkcijske kuće Depo uz Fondaciju za kinematografiju FBiH podržali su hrvatski Audiovizualni centar te Filmski centar Srbije, a među koproducentima u ovom značajanom filmskom projektu je i Federalna televizija.

Film po scenariju Vahida Durakovića priča je o petočlanoj pozorišnoj grupi koja u kostimima Djeda Mraza želi u blagdansko vrijeme izvesti dječiju pozorišnu predstavu u jednom bošnjačkom i jednom hrvatskom selu. Namjera je na zabavan način pokazati apsurdnost međugeneracijskih, ali i međunacionalnih odnosa u Bosni i Hercegovini, iz koje se bježi, te pružiti nadu.

„Želimo ovim filmom da sebe zapitamo gdje hoćemo da nam i na koji način žive buduće generacije“, kaže glumac Mirvad Kurić.

Scenarista Vahid Duraković kaže da je film jedna pozitivna ljudska priča koja daje podršku ideji da svi zajedno nadvladamo negativnu energiju i atmosferu često prisutnu u našem društvu.

Upravo ta pozitivna ideja filma prvo je prepoznata u Fondaciji za konematografiju Federacije BiH, a potom i u susjednim državama Hrvatskoj i Srbiji.

„Ovo je kvalitetan projekt i nadam se da će ga ekipa uspjeti uraditi u ovim teškim okolnostima u kojima radi. Mislim da će ovo biti film koji će biti na ponos bh. kinematografij“, ocjenjuje Antonio Beus, predsjednik UO Fondacije za kinematografiju FBiH.

„Drago mi je da sam uspio naći podršku za ovaj film u Hrvatskoj, Hrvatski audiovizualni centar je ovaj film podržao sa 105.000 KM“, ističe koproducent i glumac Slaven Knezović.

„Velika je stvar kad dobijete novac za film u Hrvatskoj u Srbiji - bilo gdje vani. To ustvari govori koliko on u tom kontekstu ima svoju vrijednost“, dodaje izvršni producent Almir Šahinović.

Ova filmska priča koja će se narednih mjesec dana snimati na više od pedeset lokacija u Bugojnu, a potom i na drugim prostorima Bosne i Hercegovine, svesrdnu su podržali Vlada Srednjobosanskog kantona te Općina Bugojno.

„Ovo je nešto što se može samo pokloniti gradu i sve institucije na području lokalne zajednice su na raspolaganju za snimanje“, poručuje načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić.

„Ovo je krenulo kao jedan mali film koji će, zahvaljujući ljudima iz ovoga grada, postati veliki film“, zaključio je reditelj i koscenarista Emir Kapetanović.

Ovaj rediteljski prvijenac Emira Kapetanovića nakon završetka bit će premijerno prikazan u Bugojnu.

federalna.ba

Djeda Mraz u Bosni, a sada ne skreći sa staze Vahid Duraković Bugojno Emir Kapetanović
Selmo Cikotić Bugojno Sud BiH
0 02.04.2024 13:00
Bugojno godišnjica logor stadion
0 19.03.2024 18:17
Adnan Delić posjeta Bugojno Udruženje Leptir
0 05.03.2024 11:14
Nenad Nešić Binas Bugojno
0 16.11.2023 22:51
Zukan Helez Johann Sattler Bugojno
0 20.10.2023 17:47