Krišto: Apsolutna opredijeljenost i posvećenost kad je u pitanju EU put

Krišto: Apsolutna opredijeljenost i posvećenost kad je u pitanju EU put

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, evropskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je 2. političkim forumom na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine koji je danas održan u Bruxellesu, radi nastavka praćenja provedbe nužnih reformi koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Evropska komisija. 

Tokom susreta svi sudionici su informirali povjerenika Várhelyia o postignutim rezultatima i evidentnim koracima u vezi s njihovim nadležnostima u razdoblju nakon održavanja 1. političkog foruma na visokoj razini između BiH i EU u Sarajevu. Razgovarano je i novom EU Planu rasta za regiju Zapadnog Balkana.

Predsjedateljica Krišto je u svojoj izjavi za medije rekla kako sama brojnost izaslanstva  dužnosnika Bosne i Hercegovine, koje je u Bruxelles stiglo s usuglašenim tekstom zaključaka, govori o apsolutnoj opredijeljenosti i posvećenosti kada je u pitanju EU put naše zemlje.

Kazala je kako je značajan iskorak napravljen i u proteklih mjesec dana, u razdoblju od objave Izvještaja EK o BiH, te da već sutra Evropskoj komisiji službeno predajemo dokument Plana reformi koji je u rekordnom roku izradila Ad hoc radna skupina Vijeća ministara BiH.

- Vjerujem da smo zaista sazreli i da možemo osigurati sve nužne pretpostavke za jačanje dijaloga između institucija BiH, kao i političkih lidera u BiH, koji će nas dovesti do ispunjavanja svih onih uvjeta koji stoje pred nama. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora s EU - istaknula je Krišto.

Naglasila je da samo kroz iskreni dijalog i koncenzus u donošenju odluka kroz uspostavljeni mehanizam koordinacije, te poštivanje ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim razinama vlasti možemo osigurati trajnu stabilnost, prosperitet, provedbu reformi i konačnu integraciju u europsku obitelj.

Na kraju obraćanja Krišto je zahvalila povjereniku Várhelyiju na kontinuiranoj potpori, te dosadašnjem trudu i posvećenosti europskom putu Bosne i Hercegovine.

Naredni, treći po redu politički forum na visokoj razini planiran je za maj naredne godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

federalna.ba/Fena

Borjana Krišto
Tirana Borjana Krišto samit
0 29.02.2024 13:20
Borjana Krišto Volodimir Zelenski
0 28.02.2024 20:41
Volodimir Zelenski Borjana Krišto Ukrajina
0 25.02.2024 16:42