videoprilog Adisa Mujdanovića (Federacija danas)

U Brčkom pripremno stanje odbrane od poplava

Na području Brčko distrikta BiH na snazi je pripremno stanje odbrane od poplava. Vodostaj rijeke Save je u blažem porastu u odnosu na prethodne dane, ali i dalje postoji rizik da će se situacija pogoršati. Jedinice Odjela za javnu sigurnost ove lokalne zajednice su u pripravnosti.

Prema posljednjim informacijama, vodostaj rijeke Save na mjernoj stanici Slavonski Šamac iznosi 563 cm. Ukoliko dostigne 650 cm, na području Distrikta  biće proglašene redovne mjere odbrane od poplava, dok se na 700 cm uvode vanredne mjere.

„U istočnim dijelovima Brčko distrikta BiH nekoliko mjesnih zajednica, odnosno sela zahvaćeno je obilnijom padavinom. Bilo je plavljenja putnih komunikacija, ali je sve završeno na tom dijelu bez ugrožavanja stambenih objekata i poljoprivrednih parcela - samo djelimično putne komunikacije“, kazao je Mirsad Hasanbašić, šef Odsjeka civilne zaštite Brčko distrikta BiH.

Ovih dana se i stanovnici Distrikta prisjećaju katastrofalnih poplava koje su pogodile regiju prije tačno devet godina. Od tada se, tvrde nadležni, uradilo mnogo u oblasti zaštite i spašavanja.

„Od te 2014., nakon svih tih naših loših iskustava, mi smo svakako radili na unaprjeđenju i ljudskih i materijalnih kapaciteta. U međuvremenu oformili smo Jedinicu za zaštitu i spašavanje sa njenim pripadajućim modulima. Nabavili smo pokretne brane, mašinu za punjenje vreća, isušivače, čamce, generatore, dronove - sve oprema koja nam potencijalno može služiti u ekstremnim situacijama“, istakao je Vedad Pazarčević, iz Odjela za javnu sigurnost.

Pripadnici Odjela za javnu sigurnost danas spremnije dočekuju i imaju više resursa u odbrani od poplava, ali...

„Voda je zaista nepredvidiva. Nekad imam osjećaj da je lakše boriti se sa vatrom nego sa vodom. Mi smo i u 2014. godini, koliko god u tim trenucima izgledalo katastrofalno, ono što često ponavljam, bili bez ljudskih žrtava“, podsjeća Pazarčević.

Međutim, materijalna šteta bila je ogromna, a cijela lokalna zajednica godinama se oporavljala od posljedica. To nas mora pozvati na oprez i u ovoj situaciji.

federalna.ba

Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko poplava poplave