U Brčkom otvorena izložba 'Muzej u Brčkom' uz seriju predavanja 'Brčanska baština'

U Brčkom otvorena izložba 'Muzej u Brčkom' uz seriju predavanja 'Brčanska baština'

U sklopu višednevne manifestacije "Noći muzeja 24" u Muzeju Distrikta otvorena је izložba "Muzej u Brčkom" te održana serija predavanja "Brčanska baština".

Viši stručni sradnik za arheologiju u Brčko distriktu Enida Murselović rekla je da će ova manifestacija sa nizom različitih aktivnosti namijenjenih učenicima i građanima svih uzrasta trajati narednih deset dana.

- Ove godine smo odlučili da napravimo jedan hrabar potez i da tokom deset dana trajanja manifestacije naši sugrađani svih uzrasta imaju priliku da vide i čuju te prisustvuju radionicama kao što su „Iskopavanja u muzeju“, Arheološka istraživanja u Brčkom“ te predavanje „Arheologija u službi turizma“ - rekla je Murselović dodajući da će se višednevdno obilježavanje ove manifestacije završiti projekcijom filma pod nazivom „Muzej u Brčkom“.

Rukovodilac etno-arheološkog muzeja Brčko distrikta Vanja Žigić govoreći o prvoj aktivnosti koju organizuju tokom manifestacije „Noći muzeja 24“ reka je da je u Muzeju otvorena neobična izložba koja govori o istorijatu muzeja od sedamdesetih godina prošlog vijeka pa do danas.

- Sa ovom izložbom saznaćemo kako su se vlasti odnosile prema ideji o otvaranju Muzeja u predratnom periodu, šta se dešavalo u perodu od početka devedestih pa do 2017. godine kada je Muzej u Brčkom i zvanično otvoren i razvoj Muzeja u posljednjih sedam godina - navela je Žigić.

Dodala je da su pored izložbe koja je otvorena sinoć održana i predavanja fra Mislava Jozića o „Muzeju Franjevskog samostana u Dubravama“ i galeriji „Šimun i lokalitet Zidine“, Esafa Levića o „Doprinosu Arhiva i arhivista poznavanju prošlosti Brčkog“, kao i predavanje Aleksandra Đurića o „Razvoju turizma u Brčko distriktu“.  

Prije svečanog otvaranja manifestacije održana je radionica za djecu „Arheološka slagalica“ na kojoj su najmlađi zaljubljenici mogli spajati keramičke posude od fragmenata, izrađivati razne mozaike te vidjeti tehniku tkanja.

federalna.ba/Fena

Brčko Brčko distrikt BiH Noć muzeja