U Brčkom održan seminar za šahovske sudije
(Izvor: Fena/Vladimir Matijević)

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Na inicijativu Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, Sportsko društvo „Bosona“ Brčko uz tehničku pomoć Šahovskog kluba “Velemajstor” Brčko  organizovalo je Seminar za šahovske sudije svih nivoa (klupskih, kantonalnih i saveznih).

Seminar je bio koncipiran iz dva dijela, prvi koji se odnosi na tematska predavanja i drugi na ispitni proces (pismeni i usmeni). 

Polaznici su imali priliku slušati predavanja afirmisanih šahovskih sudija: Miralema Mirze, međunarodnog sudije, Bojana Zindašeka, međunarodnog sudije i Muharema Višnjića, saveznog sudije. Ispitna komisija sastavljena je od spomenutih sudija. 

Po riječima organzatora, predavanja je slušao 21 polaznik, a ono što je ohrabrujuće kada je u pitanju afirmacija šaha u Bosni i Hercegovini jeste činjenica da je većina polaznika mlađe životne dobi. Po okončanju ispitnog procesa, Bosna i Hercegovina će biti bogatija za 21 šahovskog sudiju, od kojih su dvojica sa saveznih nivoa, dok razliku čine sudije kantonalnog nivoa. 

Seminar za šahovske sudije dio je aktivnosti Regionalnog šahovskog kampa za kadete Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Sportsko društvo "Bosona" Brčko distrikta Bosne i Hercegovine povuklo je potez za afirmaciju šaha još jednim u nizu projekata ka stvaranju raznolikog sportskog ambijenta, s posebnim naglaskom i težnjom da Brčko distrikt Bosne i Hercegovine postane jedan od središta šahovskih manifestacija.

federalna.ba/Fena

šah Šahovski savez Federacije Bosne i Hercegovine Brčko distrikt BiH seminar
Brčko Open 2024 Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH tenis
0 18.05.2024 13:44
Starenje i zdravlje starenje Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 18.05.2024 09:20
policija Brčko distrikt BiH beživotno tijelo Sava
0 17.05.2024 12:28
Brčko distrikt BiH trešnja
0 13.05.2024 18:29
Brčko distrikt BiH autobuska stanica
0 12.05.2024 19:04