U Brčkom obilježen Svjetski dan pčela, upozoreno na sve manji broj pčela
(Izvor: Fena/Ilustracija)

U Brčkom obilježen Svjetski dan pčela, upozoreno na sve manji broj pčela

U povodu obilježavanja 20. maja, Svjetskog dana pčela, brčansko Udruženje pčelara "Matica“ danas je u saradnji s obdaništem "Sunčica“ priredilo prigodan program na Trgu mladih u Brčkom.

Kako je rekao je predsjednik Udruženja "Matica“ Gavrilo Marković, cilj je promocija meda i proizvoda od meda, jer prema statistikama, jedno domaćinstvo kod nas troši oko 800 grama meda na godišnjem nivou, što je poražavajuće i ispod svih normi s obzirom koliko je med koristan za zdravlje ljudi.

Prema njegovim riječima, na ovaj način se želi skrenuti pažnja na sve manji broj pčela te podići svijest o njihovom značaju i ulozi u ekosistemu.

-Košnice su nam praznije nego ranijih godina jer vremenski uslovi nisu zadovoljavajući. Mnogi pčelari prihranjuju pčele i pripremaju ih eventualno za lipu ili livade jer bagrem je ove godine podbacio i rezultati nisu očaravajući, odnosno male su količine meda od bagrema ove godine - dodao je Marković.

Gavrilović je istakao da, kao i ranijih godina, imaju problem s pesticidima koje poljoprivrednici koriste za zaštitu stabala voćki zbog čega su pčele osuđene na uginuće. Pčelari koji drže košnice u blizini poljoprivrednih zemljišta imaju velikih problema i poražavajući su rezultati jer je sve manje pčela.

-Veoma je bitno da poljoprivrednici koji prskaju stabla voćki obavijeste pčelare da taj dan zatvore pčele i ne puštaju ih u ispašu, jer to je trenutno jedna od preventivnih mjera koje možemo koristiti - istakao je Gavrilović i dodao da se ovim problemom trebaju baviti i nadležene institucije kako bi izbjegli još veću katastrofu.

Današnjem obilježavanju Svjetskog dana pčela na brčanskom Trgu mladih pridružili su se i polaznici objekta i zabavišta "Naša djeca“ iz objekta "Sunčica“.

vaspitačica u obdaništu Vanja Ružičić rekla je da je ovo izvanredna prilika da se mališani upoznaju s radom pčelara i kako nastaje med, te koja je uloga pčela u ekosistemu.

federalna.ba/Fena

Svjetski dan pčela
pčele pčelari Svjetski dan pčela pčelarstvo Federalni radio
0 20.05.2023 15:03
pčele pčelari Svjetski dan pčela pčelarstvo
0 20.05.2023 09:59