U brazilskom Amazonu u augustu najgori požari od 2010. godine

U brazilskom Amazonu u augustu najgori požari od 2010. godine

Amazonska prašuma zabilježila je najgori mjesec zbog požara u augustu od 2010. godine, saopćile su vlasti u četvrtak.

Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirsko istraživanje (INPE), u regionu koji se smatra važnim prirodnim tamponom protiv klimatskih promjena zabilježen je porast požara od 18 posto od augusta prošle godine.

INPE-ini sateliti su snimili 33.116 požara tokom sušne sezone u augustu.

“Taj broj je uzrokovan povećanim krčenjem i degradacijom šuma u posljednje četiri godine“, kaže Mariana Napolitano, šefica Odjeljenja za nauku u Svjetskom fondu za prirodu Brazil (WWF Brazil) te dodaje:

"Amazon je vlažna tropska šuma i suprotno onome što se dešava u drugim biomima, vatra nije dio njenog prirodnog ciklusa. Stoga požari ne nastaju prirodno u biomu i njihova pojava je uvijek povezana s ljudskim djelovanjem - posebno krčenjem šuma i degradacija šuma."

Od januara do kraja augusta zabilježeno je više od 46.000 požarišta, prema WWF-u Brazil.

Broj požara je nadmašio one u augustu 2019. godine koji su izazvali kritike globalnih lidera.

Direktor socijalne i ekološke pravde u WWF-u Brazil Raul Valle okrivio je administraciju Jaira Bolsonara za požare, opisujući brazilskog predsjednika kao "promociju politike protiv životne sredine".

Krčenje šuma u Amazoniji poraslo je otkako je desničarski predsjednik Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine i oslabio zaštitu okoliša. Bolsonaro tvrdi da će više poljoprivrede i rudarstva u Amazoniji smanjiti siromaštvo u regiji.

Očuvanje Amazonije ključno je za zaustavljanje katastrofalnih klimatskih promjena zbog ogromne količine ugljičnog dioksida koji prašuma apsorbira.

federalna.ba/AA

Amazon požar