U BPK-u Goražde potpisani kolektivni ugovori u zdravstvu
(Izvor: Fena)

U BPK-u Goražde potpisani kolektivni ugovori u zdravstvu

U Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde danas su potpisani kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije te aneks kolektivnog ugovora s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu.

Naglašeno je da su ovom činu prethodili dugi pregovori u kojima su, kako je istaknuto, svi bili maksimalno posvećeni pronalasku rješenja.

Resorni ministar Senad Čeljo izrazio je zadovoljstvo što je dogovor postignut na obostrano zadovoljstvo, čime se poboljšava standard svih uposlenih u zdravstvu u skladu sa finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenog osiguranja.

- Opredjeljenje i ministarstva i Vlade BPK je prije svega zadržavanje postojećih zdravstvenih kadrova, i doktora i ostalog osoblja na područu BPK Goražde, jer imamo sve veći odliv i srednjeg medicinskog, ali i ljekarskog kadra tako da moramo raditi svakodnevno na poboljšanju strandarda, ali i obima i kvaliteta usluga koje se drastično moraju poboljšati u našim zdravstvenim ustanovama – kazao je Čeljo.  

I predstvanici oba sindikata su istakli kako svi mogu biti zadovoljni nakon što su dugi pregovori i usaglašavanja stavova vezanih za kolektivni ugovor i aneks kolektivnog ugovora okončani.

- Ovo je kolektivni ugovor na kojem mi radimo dugo vremena, a dolaskom novog ministra pregovori su dobili na dinamici i sam premijer je pokazao interes da se ovo što prije završi. Mi smo zadovoljni ovim što je danas potpisano i nadam se da će se ova saradnja nastaviti i da ćemo i u narednom periodu dobiti još bolje uslove za naše uposlenike, doktore medicine i stomatologije u BPK Goražde - kazao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK Goražde dr. Damir Baždarević.

Kolektivni ugovor sa sindikatom doktora medicine i stomatologije potpisan je na period od godinu dana, odnosno do 31. decembra ove godine, dok ankes kolektivnog ugovora sa nezavisnim strukovnim sindikatom važi do oktobra ove godine kada ističe važeći kolektivni ugovor, s tim da se on može primjenjivati 90 dana po isteku.

Uspjeli smo za relativno kratak period da iznađemo rješenje. Mi uvijek kažemo da bi moglo i bolje ali u datom momentu nije moglo više. Nadamo se da će se saradnja na obostrano zadovoljstvo nastaviti i dalje s obzirom da naš kolektivni ugovor ističe krajem ove godine, tako da mislimo da će ovo prelazno rješenje u ovom momentu zadovoljiti sve uposlene u zdravstvu - kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Emir Baščelija.

federalna.ba/Fena

kolektivni ugovor
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kanton Sarajevo Admir Šuvalić Nihad Uk kolektivni ugovor
0 09.02.2024 17:21
Posavski kanton štrajk upozorenja kolektivni ugovor radnici u zdravstvu
0 05.02.2024 20:00
kolektivni ugovor policija KS Vlada KS
0 19.01.2024 11:16
Vlada ZDK kolektivni ugovor UNZE
0 19.01.2024 11:01