U Bjelorusiji uhapšen otac čija je kćerka u školi napravila antiratni crtež
(Izvor: AP)

U Bjelorusiji uhapšen otac čija je kćerka u školi napravila antiratni crtež

Samohrani otac iz zapadnog ruskog regiona Tule, ruski državljanin Aleksej Moskaljov, čija je kćerka prošle godine nacrtala antiratni crtež u školi, uhapšen je u glavnom gradu Bjelorusije, Minsku, pošto je pobkegao iz kućnog pritvora u Rusiji.

To je potvrdio njegov advokat Dmitrij Zahvatov. Aleksej Moskaljov je 28. marta u odsustvu osuđen na dvije godine zatvora zbog diskreditacije ruskih oružanih snaga, prenosi Radio Slobodna Evropa, ali je prethodno uspio da pobjegne iz kućnog pritvora.

Moskaljov je došao u centar pažnje policije pošto je njegova kćerka Marija, učenica šestog razreda, u decembru nacrtala crtež pozivajući na mir u Ukrajini. Optužbe protiv njega proizašle su iz naknadne istrage njegovih postova u kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, iako je on negirao da su njegovi.

Slučaj Moskaljova privukao je međunarodnu pažnju kao podsjetnik da Kremlj intenzivira represiju nad neistomišljenicima. Tako široka državna kampanja represije nije viđena još od sovjetske ere, piše AP.

Moskaljov (54) je bi optužen da je više puta "diskreditovao rusku vojsku", što je krivično djelo po zakonu koji su ruske vlasti donijele ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu.

U aprilu 2022. Moskaljov je kažnjen zbog kritički nastrojenih komentara na društvenim mrežama, u decembru mu je pretresen stan i protiv njega je pokrenut krivični postupak. On je tada stavljen u kućni pritvor, a njegova kćerka u sirotište.

Osuđen je zbog niza postova na društvenim mrežama o ruskim zločinima u Ukrajini i pominjanja "terorističkog" režima u Moskvi. On, međutim, kaže da nije autor postova.

Njegova 13-godišnja kćerka Marija koju su mu vlasti oduzele zbog crteža, napisala mu je pismo podrške iz sirotišta, u kom je, prema riječima advokata, poručila: "Tata, ti si moj heroj".

federalna.ba/Beta

Aleksej Moskaljov Rusija