videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

U Bihaću otvorena prva sala za penjanje

U Bihaću je ovih dana otvorena prva sala za penjanje na inicijativu Kluba ekstremnih sportova Spectrum. Radi se o jednoj od najvećih sala za penjanje u Bosni i Hercegovini u kojoj će se uskoro održavati i takmičenja.

Klub ekstremnih sportova Spectrum postoji godinu dana i trenutno ima 20 članova. Bave se skoro svim ektremnim sportovima od penjanja, biciklizma, raftinga pa sve do ronjenja. Ovih dana otvorili su i salu za sportsko penjanje Flamingo Loop Hole, koju su radili šest mjeseci.

"Za kompletnu salu većina opreme što nam je trebala to jeste daske, ploče, željezo sve je kupovano u BiH, dok su grifovi koji su malo specifični morali kupit se van BiH. To nam je jedan od donatora Edelrid i Wild Country, oni su nam donirali opremu potrebnu za penjanje", navodi član Kluba ekstremnih sportova Spectrum Emilio Janda.

Ideja o izgradnji sale za penjanje u Bihaću je nastala sasvim slučajno. Prilikom svoje prve posjete Bihaću Niccolo Paragini, koji se penjanjem bavi pet godina, se susreo sa članovima Kluba Spectrum.

"Rekli su mi da žele mjesto gdje mogu provoditi slobodno vrijeme i ja sam im predložio ideju da se napravi sala koja nije samo za sport ili samo za penjanje nego da bude mjesto gdje će se mladi ljudi se moći družiti", pojašnjava Niccolo Parigini, idejni i projekt menadžer.

Niccolo radi za italijansku organizaciju Mediterranean Hope, koja je donirala većinu sredstava za izgradnju sale za penjanje, a njegov prijatelj Francesco Bertele je dizajnirao salu.

"Pogledao sam prostor i počeo raditi na dizajnu a od velike pomoći su mi bili članovi kluba Spectrum. Sali sam dao ime Flamingo Loop Hole zato što je flamingo na zastavi kluba Spectrum a i egzotična je ptica. I ova sala je egzotična u ovom mjestu", kaže tehnički dizajner Francesco Bertele.

Sala za penjanje Flamingo Loop Hole je otvorena svaki dan za sve zainteresirane posjetitelje koji bi željeli isprobati penjanje u zatvorenom i sigurnom okruženju. Jedna je od većih u Bosni i Hercegovini sa preko 250 kvadratnih metara penjačkih zidova, a u ovoj sali će se uskoro održavati i sportska takmičenja. Ovo je jedan od primjera kako se entuzijazmom i radom pojedinaca može doprinjeti dobrobiti lokalne zajednice.

federalna.ba

Bihać sala za penjanje
Heart ljetna škola Bihać
0 19.08.2022 19:35
Sarajevo Photography festival Bihać fotografije fotografija izložba
0 16.08.2022 19:29