videoprilog Anite Ibradžić i Dijale Halilagić (Federacija danas)

U Bihaću obilježena godišnjica pogibije heroja Adila Bešića

Na današnji dan 1992. godine pri izvođenju borbenog zadatka poginuo je Adil Bešić, komandant 2. bataljona 502. viteške brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. U čast jednog od najvećih heroja, u Bihaću su organizirane brojne aktivnosti.

Zlatni ljiljan, heroj oslobodilačkog rata, Adil Bešić poginuo je na današnji dan prije tačno 31 godinu. Prema riječima njegovih suboraca, upravo njegova hrabrost mu je uzela život, a po tome ga i pamte, pa ga se na ovaj datum svake godine, posebno sjete.

„Nama je kao porodici vrlo drago da se održava sjećanje na ne samo Adila rahmetli, nego i na ostale borce i šehide koji su pali u borbi u oslobodilačkom ratu“, kaže Adilov brat Ilijaz Bešić.

„Čovjek je bio tih, psihofizički sposoban, vojnički spreman, došao ovdje među ljude koji su tražili takve, koji su tražili lidere koji će ih povesti u sigurnu borbu, kome će vjerovati i to su prepoznali na vrijeme u Adilu“, ističe Senad Duraković, član Organizacionog odbora Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja USK-a.

Ovim povodom posjećeno je spomen-obilježje, turbe, mjesto pogibije, porodica, ali je organizirana i svečana akademija, pa je još jednom poslana poruka da je major Adil Bešić ostavio neizbrisiv trag i zaslužio zahvalnost cijele Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

Adil Bešić
Fond memorijala Kantona Sarajevo Adil Bešić
0 27.11.2022 18:11