videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

U Banjoj Luci peticije i opozivi, u sukob se uplela i treća strana

Nastavljena je kriza na banjalučkoj političkoj sceni. Skupština se ne sastaje po nekoliko mjeseci, a i kada se sastane, odluke i uredbe nemaju nikakvu pravnu snagu jer se ne objavljuju u Službenom glasniku, zbog sukoba gradonačelnika i predsjednika Skupštine. Najavljene su peticije i opozivi, ali se pomalo neočekivano u već poznati sukob uplela i treća strana.

Od najavljene peticije za smjenu Ljube Ninkovića sa čela banjalučke gradske skupštine za sada nema ništa. Gradonačelnik je odustao od inicijative, ali sukob sa SNSD-om, bar onim banjalučkim, i dalje traje. Sastanak o spomeniku doveo je do novih verbalnih sukoba pred medijima.

„Tako se ponaša jedan direktor Kliničkog centra, koji je postao stručnjak za spomenike. Ali možda to ima smisla da je stručnjak za spomen-obilježja jer sve što je vodio on je sahranio, od Kliničkog centra do drugih ustanova“, kazao je banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP)

„Vjerovatno se uplašio jer on nema struke. On je propali student i propali gradonačelnik“, poručuje Vlado Đajić, predsjednik banjalučkog SNSD-a.

Međutim, vatre ne manjka ni u opozicionom redovima. Stanivukoviću, koji već najavljuje borbu za novi mandat, na crtu bi mogla bivša partijska koleginica, a sad njegov najoštriji kritičar Jelena Trivić.

„Želimo poručiti građanima Banje Luke da ćemo im kao odgovorna stranka omogućiti alternativu prilikom izbora za gradonačelnika naredne godine. Izbor ne može biti između dva režimska kandidata, Stanivukovića i nekog iz SNSD, jer je to ‘bitka u jednoj kući’”, kazala je Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Ni Stanivuković ne ostaje dužan. Kaže, stvarna snaga i izborni rezultat Jelene Trivić ogledali su se baš u njegovoj podršci: „Valjda je predsjednica, pa kad je vidjela da to ne može tako, onda je gradonačelnica. Pa kad vidi da to ne može tako, onda hajde da vidimo nešto treće ili četvrto. Ja sam podržao njenu borbu za pokradene izbore, ali je ona očigledno odustala od te borbe pa kaže hajde daj šta daš“.

Politički analitičari smatraju da je Jelena Trivić jedini ozbiljan protivkandidat i Stanivukoviću, ali i bilo kome iz SNSD-a u Banjoj Luci.

„Iako jedan dio naroda u Banjoj Luci vjeruje Stanivukoviću, njegova baza glasača se istopila nakon njegovog priznanja da će ići sa SNSD-om u simbiozu. To je on rekao. Još ne znamo da li će SNSD podržati njegovu kandidaturu“, podsjeća politički analitičar Stefan Blagić.

Blagić kaže da je, ipak, vjerovatnije da će SNSD isturiti svog kandidata za lokalne izbore, te ukoliko se Trivić i Stanivuković ne dogovore i samostalno budu izašli na izbore, nemaju šansu protiv SNSD-a, koji i dalje drži svoje članstvo na okupu.

federalna.ba

Draško Stanivuković Jelena Trivić Vlado Đajić Banja Luka
Air Montenegro Banja Luka otkazuje
0 06.12.2023 08:32
SIPA OSA Banjaluka Banja Luka
0 30.11.2023 22:57
HIV Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS brzo testiranje Banja Luka
0 30.11.2023 11:06
Banja Luka Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2023 21:16
Dragan Čović Davor Pranjić Banja Luka Banjaluka položaj Hrvata
0 25.11.2023 16:57